Schwenningen: Proslavljen zaštitnik zajednice Bl. Alojzije Stepinac


U Hrvatskoj katoličkoj zajednici Bl. Alojzija Stepinca u Schwenningenu, 10. veljače, misu u crkvi Sv. Franje u povodu spomendana hrvatskog blaženika, zaštitnika zajednice, predvodio je rektor Vrbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu dr. preč. Josip Knežević.

Koncelebrirali su voditelj HKZ i HKZ Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rottweilu, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Luka Lucić i domaći njemački župnik vlč. Andreas Schulz. Prije sv. mise išlo se u ophodu od sakristije u crkvu tijekom kojeg su djevojke u narodnim nošnjama nosile ukrašenu sliku cvijećem Bl. Alojzija Stepinca i položile je ispred oltara.

Rektor preč. Knežević je u uvodnoj riječi pozvao je okupljenu zajednicu da se u toj sv. misi udruže u molitvi bl. Alojziju Stepincu, da kao zajednica mole njegov zagovor za sebe osobno i za cijeli hrvatski narod.

U propovijedi je izrazio radost da su kao članovi Vrhbosanskog sjemeništa u Sarajevu i ove godine u toj zajednici kako bi zajedno razmišljali o Bl. Alojziju Stepincu i moliti zajedno njegov zagovor kod Boga nadahnjujući se na njegovu bogato ostvarenom životu, koji je na kraju bio i okrunjen svjedočkim mučeništvom.

"Svaki autentični svjedok svetosti u Crkvi jest i jasni odraz samoga Isusa Krista i za nas vjernike katolike predstavlja primjer kako trebamo živjeti i koga trebamo slijediti. Svatko od nas nastoji u svom životu ostvariti zadaću koju nam je dragi Bog zadao kad nas je stvorio i stavio u ovaj svijet, premda nas naša slobodna volja često zna sputavati u ostvarenju te zadaće. Nalazimo se pred Bl. Alojzijem Stepincem koji savršeno usklađuje svoje tri velike ljubavi: ljubav prema čovječanstvu, ljubav prema svojoj domovini i ljubav prema Bogu, odnosno prema Crkvi. Svetost se razvija u suradnji između dragog Boga i čovjeka. Ona je prije svega Božji dar koji traži čovjekov odgovor. Bog je bl. Alojzija izabrao za velike stvari, kao što je izabrao i proroka Izaiju, kako smo čuli u liturgijskom čitanju. Izabrao ga je da bude svjetlo u vrijeme velikog mraka u kojem su gospodarili različiti totalitarizmi, koji su nastojali zanijekati ljudska prava, a čovjek prvenstveno ima pravo na život, a onda i na vjeru. Naš je blaženik proživljavao lažne optužbe, koje se i danas ponavljaju premda se našlo nebrojeno protuargumenata, knjiga i svjedočanstava, koje idu u korist njegovoj svetosti. Proživio je i osamljenost, i na kraju i patnju i smrt", , istaknuo je rektor preč. Knežević u propovijedi.

Nakon misnog slavlja za sve je u obližnjoj dvorani župe Sv. Franje priređen ručak, a potom je izveden prigodni duhovno-kulturni program.

Nekoliko pjesama otpjevalo je četvero članova obitelji Uvalić iz Rottweila. Inače, obitelj Uvalić ima osmero djece. Potom je nekoliko pjesama otpjevao zbor iz Schwenningena pod vodstvom Silvije Mucko. Nastupio je mali i veliki folklor iz zajednice iz Schwenningena uz pratnju tamburaša iz zajednice, pod vodstvom tajnice zajednice Kristiane Festeris. U dvorani su se pridružili i voditelj HKZ Presvetoga Srca Isusova iz Tuttlingena vlč. Josip Pavlović, također svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, i drugi župnik te njemačke župe vlč. Michael Schuhmacher.

Vjernici su svojim prilozima pomogli Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu.

A. Polegubić/ KT