Stuttgart-Centar

Šesti susret hrvatskih studenata iz Njemačke


Šesti po redu susret hrvatskih studenata Njemačke održan je od 27. do 29. listopada u Stuttgartu. Organizator je bio Hrvatski dušobrižnički ureda iz Frankfurta na Majni i HKZ-a Bl. Stepinca i Sv. Martina.

Foto: Adolf Polegubić

Foto: Adolf Polegubić

Na susretu, koji je započeo u petak 27. listopada misnim slavljem u kapelici zajednica, okupilo se 100-ak studenata i drugih mladih iz Njemačke. Misno slavlje predvodio je fra Mijo Šabić u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom i voditeljem zajednice fra Zvonkom Tolićem.

Potom je susret nastavljen u dvorani zajednica. Pozdravnu riječ uputio je fra Zvonko, koji je ujedno predstavio zajednice u Stuttgartu. Nazočne je pozdravio i delegat vlč. Komadina koji je podsjetio kako je peti susret održan prošle godine u Berlinu, a prethodna četiri u Frankfurtu na Majni.

Uvod u predavanje, koje je održao u subotu 28. listopada dao je prof. dr. Stipe Kuteša iz Zagreba. Nakon što je predstavljena skupina mladih iz HKZ Stuttgart, predstavili su se studenti jedni drugima prema misijama i zajednicama iz kojih su pristigli.

Susret je nastavljen u subotu 28. listopada misnim slavljem koje je predvodio voditelj HKZ Stuttgart-centar fra Zvonko u zajedništvu s delegatom vlč. Komadinom, dušobrižnikom u toj zajednici fra Mijom, voditeljem Hrvatske katoličke misije Ingolstadt don Matom Križićem, voditeljem HKZ Reutlingen, Merzingen i Tübingen vlč. Antom Kutlešom i dušobrižnikom u tim zajendicama vlč. Ivicom Zrnom.

Na susretu je bila i pastoralna suradnica s. Mirjam Laco.

Potom je u dvorani predavanje pod nazivom Znanost i vjera – može li znanstvenik biti vjernik? održao dr. Kutleša.

Nakon predavanja studenti su podijeljeni u devet skupina razmišljali o pitanjima vezanima za predavanja, a potom su izvijestili do kojih su zaključaka došli, a nakon toga je bila prilika za diskusiju u kojoj su pokazali zrela razmišljanja o tim dubljim i egzistencijalnim pitanjima znanosti i vjere. Nakon ručka studenti su posjetili grad Stuttgart, i posebno Mercedes-Benz muzej. Nakon večere, mladi se zadržali uz pjesmu i razgovor u ugodnom druženju.

Susret je završio u nedjelju 29. listopada misnim slavljem u crkvi Sv. Hedwige u Stuttgart-Möhringenu. Misno slavlje predvodio je i propovijedao fra Zvonko, koje je uveličao zbor studenata.

Mladi su ujedno pozvani na susret sljedeće godine u Njemačkoj, a o detaljima bit će na vrijeme obaviješteni.

Adolf Polegubić/ KT