Vatikan

Sinodalno izvješće za 7. listopada


Kako je običavano, sa sinodskih zasjedanja bila su objavljivana dnevna izvješća, ovoga puta praksa je promijenjena te će izvješća biti objavljivana svako nekoliko dana. Prvo, čije najvažnije naglaske donosimo u nastavku, je od 7. listopada.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Kao što sugerira dvostruki naslov sinode Amazonija, novi putovi za Crkvu i cjelovita ekologija, površinski riječ je o dvostrukom fokusu: pastoralni život Crkve na golemom području Latinske Amerike i ekološka pitanja koja su uznemirila područje Amazonije.

Rasprave unutar Biskupske sinode uokvirene su njezinim Instrumentum Laboris (radnim dokumentom – IL). I dok su radni dokumenti za Sinode 2014., 2015. i 2018. bili podložni kritici, Katolička Crkva rijetko je vidjela išta poput „prezira“ na IL za Sinodu 2019. Neki "stariji" klerici izričito su IL 2019. proglasili heretičnim, dok su drugi pak ustanovili kako je IL 2019. prevelika salata riječi koja pokazuje neprestanu naklonost prema ispolitiziranom nejasnom rječniku.

Zatim je uslijedila rasprava oko prijedloga IL-a da Sinoda razmotri mogućnost svećeničkog ređenja viri probati (prokušanih muževa) kao odgovor na tvrdnje da je Amazonija suočena s ozbiljnim svećeničkim i sakramentalnim deficitom, jer neke katoličke zajednice mogu slaviti euharistiju samo jednom ili dva puta godišnje.

Jedan od glavnih organizatora Sinode, brazilski kardinal Claudio Hummes (koji će također biti „generalni relator“ Sinode), dugo je bio zagovornik ređenja viri probati (iako je odustao od toga nakon što je imenovan prefektom Kongregacije za kler za vrijeme pontifikata pape Benedikta XVI.).

Tijekom pred-sinodske konferenciji za novinare, očito usmjerene na suočavanje s nekim kritikama koje su upućene IL-u, kard. Hummes je tvrdio kako je ovaj prijedlog proizašao iz „glasa lokalne Crkve“. Na istoj konferenciji, generalni tajnik Sinode biskupa, kard. Lorenzo Baldisseri, ustvrdio je kako je IL, kojeg je izdao njegov ured, poput prethodnih sinodalnih radnih dokumenata, zaista „mučenički dokument“, napisan kako bi bio zamijenjen završnim izvješćem sa Sinode.

Pitanje o viri probati bit će medijski najzanimljivije na Sinodi, ali i rasprava o IL-u i eko-teologiji o kojoj se također raspravlja. Očekuje se da će biti pooštrene teološke i doktrinarne unutarnje napetosti koje su u posljednjih pola stoljeća „zakotrljale“ Crkvu, a za koje su mnogi mislili kako su riješene, no koje su oživjele u posljednjih šest i pol godina pontifikata pape Franje.

U tom će smislu Sinoda za Amazoniju biti još jedna bitka za pravilno tumačenje Drugog vatikanskog koncila te njegova poziva na aggiornamento i da se vjernici uključe u moderni svijet kako bi ga se pretvorilo u Božju istinu u Kristu, što je ujedno i istina o cijelom čovječanstvu.

S obzirom na način na koji je korelaciju snaga u Sinodi 2019. generalni tajnik Baldisseri uredio, maglo bi biti male dvojbe kako će se „bitka“ odvijati u sljedeća tri tjedna. Ali to ni na koji način ne sugerira kako je borba oko ostavštine Drugog vatikanskog koncila riješena...

KT