Skauti na susretu s Papom


U Rimu je u kolovozu upriličen "Euromoot", izviđačko hodočašće Federacije skauta Europe, u sklopu kojega je 5 000 sudionika iz 21 zemlje hodalo putovima svetaca središnje Italije, sve do Rima.

Foto: Vatican media

Foto: Vatican media

Susret je završio audijencijom s papom Franjom i misnim slavljem koje je predvodio kardinal Angelo Bagnasco.

U propovijedi misnoga slavlja održanoga u bazilici Sv. Petra kard. Bagnasco je, u skladu s temom susreta Pripravite put Gospodinu, sudionike uputio na primjer mučenika i svetaca koji su na taj poziv Sv. Ivana Krstitelja odgovorili davši život za Gospodina, pripremivši Bogu put te pomogavši svijetu da Ga susretne, da se zemlja otvori nebu. «Oni su shvatili da čovjek postoji zato što postoji Bog, da vjera nije skup emocija i dobrih osjećaja te da kršćanski život znači upućivati na Krista», kazao je kardinal Bagnasco.

Nakon audijencije neki od skauta su sudjelovali u radio programu Radio Vatikana.

Sedamnaestogodišnji Leonardo objasnio je za radio postaju RV da ih je na višekilometarski hod pod suncem, s teškim ruksakom na ramenima, potaknula želja da idu naprijed kao zajednica, da postižu ne samo osobne, već i zajedničke ciljeve, te da se zajedno zabave hodajući, šaleći se, pjevajući, plešući, i dijeleći čak i posljednji gutljaj vode ugrijane na suncu.

Marco Platanìa, predsjednik Talijanske udruge europskih katoličkih skauta, u razgovoru je rekao da su sudionici toga događaja u samostanima i crkvama meditirali nad evanđeoskim tekstom koji su potom prepisali na vlastitom jeziku i ukrasili crtežima, kako su to činili redovnici u srednjem vijeku.

«Djelo je to koje govori o naporu, dugom putu, želji da ponovno otkriju Gospodinove Riječi te da ih usvoje», kazao je Marco Platanìa, dodavši da je taj dio, koji zahtijeva strpljenje, sudionicima bio vrlo neobičan, zato što mladima u današnjem društvu teško pada stajanje na jednom mjestu, strpljivost, šutnja, preciznost te otkrivanje smisla za sporost u stvaranju nekog djela, posebno u ručnom radu. Sve su te radove objedinili u knjigu koju su darovali Svetom Ocu.