Srbija

Skupština Konferencije europskih Crkvi


U Novom Sadu u Srbiji od 31. svibnja do 6. lipnja održava se XV. opća skupština Konferencije europskih Crkvi (KEK).

„Bit ćete mi svjedoci“ je tema konferencije koju je ugostio patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Irinej, izvještava Vatican News. Na logu izabranom za taj skup prikazan je veliki most s križem koji prelazi preko mora. Predstavnici pravoslavnih, protestantskih, anglikanskih i starokatoličkih Crkvi iz čitave Europe raspravljaju o tome kako svjedočiti kršćansku vjeru u današnjoj Europi.

Govoreći o tom zasjedanju na konferenciji za novinare predsjednik KEK-a anglikanski biskup Christopher Hill rekao je da je Europa puna katedrala, crkava i samostana, ali vidimo da nisu pune ljudi. Dakle, potrebno je, dodao je, upitati se kako kršćani donose Radosnu vijest u današnju Europu onima koji su na rubu društva, siromašnima, onima koji se osjećaju kao da ih je država napustila.

„Pravda, gostoprimstvo, svjedočanstvo; oko te tri ključne riječi održava se program skupštine“, objasnio je anglikanski biskup Hill dodavši kako se uz pomoć stručnjaka i predstavnika različitih Crkvi sudionici suočavaju s ekonomskom pravdom između štednje i nastojanja država da upravljaju krizama. Tema gostoprimstva odnosi se i na veliko pitanje migracijskih tokova iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Na skupu u Novom Sadu KEK želi slušati kršćane Bliskog istoka, a na programu je i izlaganje sirsko-pravoslavnoga patrijarha Antiohije i cijeloga Istoka Mora Ignatiusa Aphrema II. „Pitat ćemo se kako Europa odgovara na strahoviti odlazak ljudi s Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike. Ne radi se o upiranju prstom u nekoga, ni o već unaprijed pripremljenim rješenjima. Zemlje južne i istočne Europe suočavaju se sa strašnim izazovom, te smatramo da sjeverna i zapadna Europa moraju pomoći“, rekao je biskup Hill.

Konferencija europskih Crkvi u svojoj povijesti odigrala je vrlo važnu ulogu za pomirenje Europe. „U vrijeme nacionalizma i populizma, Crkve se moraju sve više truditi da budu ono na što su pozvane, da grade mostove, da budu čimbenici zajedništva, da dadu doprinos u povezivanju ljudi. To je poslanje skupštine. Nadam se da je to mjesto gdje ima prostora za sve, za slušanje, za razgovor, za razmjenu stajališta o tome kakvu vrstu budućnosti u Europi želimo graditi“, rekao je glavni tajnik Konferencije europskih Crkvi o. Haikki Huttunen.

Na skupštini sudjeluje i Ruska pravoslavna Crkva koja je u Novi Sad poslala službenog promatrača, rečeno je na konferenciji za novinare, a prenijela je katolička tiskovna agencija SIR.

IKA