Opća audijencija

Starost je faza života koja je najprikladnija širenju Radosne vijesti


U srijedu, 10. kolovoza u Dvorani „Pavla VI.“, papa Franjo je u svojoj katehezi tijekom opće audijencije ponovo govorio na temu starosti, napomenuvši kako je i ovaj tematski ciklus pri kraju.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Sveti Otac je kazao kako se današnjom katehezom ulazi u dirljivu intimu Isusova oproštaja sa svojima, o čemu naširoko govori Evanđelje po Ivanu. „Oproštajni govor započinje riječima utjehe i obećanja: 'Neka se ne uznemiruje srce vaše' (14,1); 'Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.' (14,3). Malo prije toga Isus je rekao Petru: 'Poći ćeš poslije' (13,36), podsjetivši ga na prolaz kroz krhkost njegove vjere. Vrijeme života koje preostaje učenicima, neizbježno će biti prolaz kroz krhkost svjedočanstva i kroz izazove bratstva. Ali, to će također biti prolaz kroz uzbudljive blagoslove vjere: 'Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim i veća će od njih činiti'. Zamislite kakvo je ovo obećanje! Ne znam razmišljamo li o tome dublje, vjerujemo li do kraja!

Starost je pogodno vrijeme za dirljivo i sretno svjedočanstvo ovog iščekivanja. U starijoj dobi djela vjere, koja nas i druge približavaju Kraljevstvu Božjem, sada su izvan moći snage, riječi, poticaja mladosti i zrelosti. Ali, upravo na taj način oni obećanje o pravom odredištu života čine još transparentnijim: mjesto za stolom s Bogom, u Božjem svijetu“, objasnio je Papa.

„Bilo bi zanimljivo vidjeti postoji li neka posebna referenca u mjesnim Crkvama, predodređena da oživi ovu posebnu službu iščekivanja Gospodina, potičući individualne karizme i zajedničke kvalitete starije osobe. Starost potrošena u malodušnosti propuštenih prilika, donosi malodušnost sebi i drugima. Umjesto toga, starost proživljena nježno i ispunjena poštovanjem prema stvarnom životu, u potpunosti razrješava nerazumijevanje moći koja mora biti dovoljna sama za sebe i za vlastiti uspjeh (...) Starost je blago koje stariji posjeduju. Vrlo vrijedno blago. To je djelo koje Isusu nije bilo dano izvršiti: Njegova smrt, Njegovo uskrsnuće i uzašašće na nebo to su nam omogućili (...) Naš život nije stvoren da se zatvori u sebe, u zamišljeno zemaljsko savršenstvo: on je predodređen da ide dalje, kroz prolaz smrti“, kazao je poglavar Katoličke Crkve dodavši kako na zemlji, za čovjeka, počinje proces njegova „novicijata“: mi smo pripravnici života, koji – uz mnoge poteškoće – uče cijeniti Božji dar, poštujući odgovornost da ga dijelimo i dopustimo da donese plod za sve.

Naznačio je papa Bergoglio kako je vrijeme života na zemlji milost ovog prolaska. „Samopouzdanje zaustavljanja vremena – željeti vječnu mladost, neograničeno blagostanje, apsolutnu moć – nije samo nemoguće, već je i zabluda. Naše postojanje na zemlji vrijeme je početka života, koji jedino u Bogu nalazi svoje ispunjenje. Nesavršeni smo od početka i ostajemo nesavršeni do kraja. U ispunjenju Božjeg obećanja odnos je obrnut: Božji prostor, koji nam Isus brižno priprema, veći je od vremena našeg smrtnog života. Starost približava nadu u to ispunjenje (...) Starost koja ponovno otkriva dubinu pogleda vjere nije po svojoj naravi konzervativna, kako to kažu! Božji svijet beskonačan je prostor, na kojem prolazak vremena više nema težinu (...) Starost, proživljena u iščekivanju Gospodina, može postati ispunjeno 'ispovijedanje', apologija vjere, koja daje svakome obrazloženje nade koja je u nama. Starost čini Isusovo obećanje prozirnim, usmjeravajući se prema Svetom Gradu o kojem govori Knjiga Otkrivenja. Starost je faza života koja je najprikladnija širenju Radosne vijesti da je život početak potpunog ispunjenja. Ono bolje tek dolazi. Neka nam Bog daruje starost koja je za to sposobna“, poručio je Papa, prenosi laudato.hr.

J.P., KT