Susret kard. Puljića s Bogu posvećenim osobama u Skopju


U subotu, 18. studenog, tijekom svoga pastoralnoga pohoda Crkvi u Makedoniji vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić susreo se sa Bogu posvećenim u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skopju.

Na samom početku dobrodošlicu je poželio mjesni biskup skopske biskupije i apostolskog egzarhata mons. Kiro Stojanov.

«Vaš dolazak je blagoslovljen jer ste nadpastir i ovoga stada vjernika crkvene pokrajine, koja je sufraganska Vašoj metopolitanskoj Crkvi. Tako nam je blagoslovljeno biti svjesni da smo u zajedništvu sa cijelom Katoličkom crkvom, a po Vašoj osobi - kardinalu Svete Rimske Crkve - smo više i dublje povezani sa osobom našega pape Franje. Izloženi smo rubovima Katoličke Crkve u odnosu Istok-Zapad. Uistinu smo na rubu. Tako ste bliski Svetome Ocu u brizi za rubne, stoga je Vaš dolazak uistinu i blagoslovljen i znakovit“, kazao je biskup Stojanov, a prenosi kta.

Potom je kardinal Puljić zahvalio na srdačnim riječima dobrodošlice biskupu Stojanovu pozdravljajući sve prisutne ne krijući radost svoga dolaska braći i sestrama u Makedoniji.

Zatim je izrekao katehezu na temu Zajedništvo.

„Želim podijeliti s vama to jedinstvo i zato rado želim govoriti na temu zajedništvo. Ovaj duh svjetski želi uništiti naše jedinstvo, najsvetiji dar želi uništiti - jedinstvo obitelji; postoji čudan stil uništavanje crkvenog i nacionalnog jedinstva; postoji uništavanje čovjeka kroz kriminal, grijeh kako bih se urušio iznutra. Isus ostavlja u oporuci kao nešto najsvetije, a to je da moli da svi budemo jedno. To je dar Uskrslog Gospodina i tu u njemu je izvor zajedništva.“

Također je istaknuo koje su obmane o životu u zajednici: «Govor o zajednici nekada poprimio je iluzije, posebno iluzija o lijepoj zajednici. Zajednica nije svrha sama sebi, ona je sredstvo za postizanje određenog cilja, neke veće vrednote. Kršćanska zajednica ne smije biti totalitaristička da apsorbira osobnost i svu energiju osobe, također vjerska zajednica nije terapeutska grupa, nije lijek za razočarane, za slomljena srca – ona to može biti ali to je sporedni učinak.»

U ugodnom susretu prisutni su imali mogućnost postaviti kardinalu pitanje i razmijeniti iskustvo života u zajednici.

Potom je vrhbosanski nadbiskup predslavio euharistiju.

KT