Susret nuncija Pecorarija s arhiepiskopom g. Stefanom


Apostolski nuncij za S. Makedoniju i Bugarsku tijekom svoga dvodnevnog boravka u Skopju 16. i 17. siječnja susreo se s arhiepiskopom ohridskim i makedonskim g. Stefanom te s bivšim predsjednikom Makedonije Đorgom Ivanovim.

Apostolski nuncij za S. Makedoniju i Bugarsku nadbiskup mons. Anselmo Guido Pecorari zajedno sa skopskim biskupom i strumičko skopskim eparhom mons. Kirom Stojanovom susreo se u biskupskoj rezidenciji u Skopju 16. siječnja s bivšim predsjednikom Makedonije Đorgom Ivanovim.

Na samom početku susreta nuncij Pecorari u ime pape Franje izrazio je zahvalnost za lijepo gostoprimstvo tijekom Apostolskog pohoda Makedoniji, te kazao da je Sveti Otac dirnut snažnim riječima koje je tada izrekao predsjednik Ivanov na kojima mu je papa bratski zahvalan te upućuje preko nuncija svoje pozdrave.

Sugovornici su se osvrnuli na povijesni događaj dolaska pape Franje u Makedoniju kao i na posijanim riječima ohrabrenja i nade koje je papa izrekao, a koje su veliki doprinos izgradnji jedinstva i suživota.

„Sami ste svjedoci kako je narod dočekao papu. Bio je to događaj koji nas je ujedinio i bilo smo potrebni ovog događaja, te smo mnogo zahvalni što smo po prvi puta u povijesti mogli živjeti ovu posjetu u papinom dolasku. Kao što je makedonac pozvao svetoga Pavla, tako sam i ja rekao Svetom Ocu dođite u Makedoniju i pomozite nam. Bila je to ista poruka koja ima veliku simboliku“  kazao je Ivanov.

Sugovornici su na kraju srdačnog susreta razmjenili darove, a nuncij Pecorari uručio je Ivanovu monografiju Apostolske posjete u Bugarsku i Makedoniju u izdanju Apostolske nuncijature.

Sutradan, 17. siječnja, zajedno s mons. Stojanovim susreo se s arhiepiskopom ohridskim i makedonskim g. Stefanom. Bio je to susret u kojem je nuncij Pecorari prenio pozdrav Rimskoga biskupa arhiepiskopu ohridskom i makedonskom g. Stefanu, te su se sugovornici osvrnuli na povijesni događaj pohoda Pape Makedoniji 7. svibnja 2019.

"Preko medijske refleksije mogli smo vidjeti događaje koji su obilježili proteklu godinu kod nas i između ostaloga dolazak pape Franje k nama bio je povijesni i najveći, te je dobio najveći odjek. Zahvalni smo za njegov dolazak kao i za sjećanje u njegovim govorima prigodom njegove audijencije. Također, prenesite Njegovoj Svetosti moje pozdrave i čekamo njegov drugi dolazak", kazao je arhiepiskop g. Stefan.

Sugovornici su na kraju srdačnog susreta razmijenili darove, a nuncij Pecorari uručio je arhiepiskopu g. Stefanu monografiju Apostolske posjete u Bugarsku i Makedoniju u izdanju Apostolske nuncijature.

D.T. / KT