Brazil

Sve je više zaraženih i preminulih među biskupima i svećenicima u Brazilu


Brazil je, nakon Sjedinjenih Američkih Država, druga zemlja na svijetu koju je najviše pogodila bolest COVID-19, s oko 2 milijuna slučajeva i oko 90 000 preminulih. Broj preminulih povećava se i među svećenicima i biskupima.

Bilten Nacionalnog povjerenstva za svećenike Brazilske biskupske konferencije objavio je kako su među brazilskim klerom preminuli 21 svećenik i dva biskupa. Prema podatcima iz izvještaja koji je sastavljen u suradnji s 18 krajevnih biskupskih konferencija Brazilske biskupske konferencije, 347 je svećenika i devet biskupa pozitivno na koronavirus

Crkvena pokrajina koja obuhvaća savezne države Pará i Amapá, najviše je pogođena, s 58 zaraženih i šest preminulih. Dva su biskupa preminula zbog komplikacija povezanih s bolešću COVID-19: mons. Henrique Soares da Costa, biskup Palmaresa i mons. Aldo Pagotto, umirovljeni nadbiskup Paraibe. Jedina država u kojoj nije zabilježen ni jedan zaraženi svećenik je Mato Grosso do Sul.

Brazil je, odmah nakon Sjedinjenih Američkih Država, druga zemlja koja je naviše na svijetu pogođena pandemijom koja, sudeći prema posljednjim podacima, čini se da se ne prestaje širiti. Naime, u toj zemlji samo u 24 sata broj se zaraženih poveća za više desetaka tisuća ljudi te ih je sada više od dva i pol milijuna. Preminulih je više od 90 000, piše vaticannews.va.

Nadbiskupija Brasílija je stoga na svojoj internetskoj stranici pozvala na molitvu za sve svećenike i biskupe koji, zajedno s mnogim redovnicama u cijelom svijetu, trpe zbog pandemije koronavirusa. Poziv je objavljen 22. srpnja, upravo kada je otac João da Silva preminuo zbog bolesti COVID-19. Otac João bio je zaređen za svećenika u studenom prošle godine.

T.M.I.,KT