SAD

Svećenik odbio pričestiti ženu koja živi u istospolnom partnerstvu


Župnik katoličke crkve Sv. Stjepana u američkom gradu East Grand Rapidsu odbio je pričestiti župljanku koja živi u istospolnom „braku“.

O. Scott Nolan, koji je, kako pišu lokalni mediji, župu preuzeo prije tri godine odbio je pričestiti Saru Smolenski, glavnu sutkinju lokalnog okružnog suda nakon čega se potonja obratila medijima.

Navodno je Smolenski zadnji put pričešćena na misi 17. studenog nakon čega ju je nazvao župnik i rekao da zbog svoje privatne situacije ne dolazi više na pričest. „Način na koji je to rekao bio je: 'Jer si udana za Lindu u državi Michigan, ne možeš primati euharistiju'“, kazala je sutkinja, prenosi Catholic News Agency.

„Trudim se biti dobra i vjerna službenica našeg gospodina Isusa Krista. Moja vjera je velik dio onoga tko sam, ali upravo je crkva tu vjeru stvorila, ista ona crkva u kojoj on (župnik) zauzima stav i govori 'hej, hej, ti ne'“, dodala je Smolenski, poručivši kako je Crkvi posvetila život, a župi nedavno donirala 7 000 dolara.

Otac Nolan izjavio je pak za lokalnu televiziju kako on samo „prenosi ono što su sve pape u povijesti rekle o zasnivanju obitelji, uključujući i papu Franju“. Dodao je i kako njegovo poslanje obvezuje osigurati da oni koji primaju euharistiju to čine u skladu s katoličkim naukom i disciplinom.

Prema izvještajima Nolan, koji je 2013. zaređen u biskupiji Grand Rapids, već je odbio pričest dvjema ženama koje su također u istospolnom „braku“.

Navodno je i Smolenski zbog straha da će joj biti uskraćena pričest te drugih neslaganja sa svećenikom (župnik je, npr., zahtijevao da čitači na misi trebaju biti katolici) prestala dolaziti na euharistiju.

Kako prenosi Bitno.net, izvori iz župe govore kako je sutkinja 17. studenog došla na misno slavlje upravo kako bi vidjela hoće li joj o. Nolan dati pričest.

Dodajmo i kako je biskupija objavila službeno priopćenje o slučaju te pritom stala na stranu župnika. „Uključivost i prihvaćanje bili su kroz povijest obilježje Katoličke Crkve u biskupiji Grand Rapids. To i ostaju. No one pretpostavljaju i poštovanje pojedinca prema učenjima i praksi šire katoličke zajednice. O. Scott Nolan, župnik Sv. Stjepana, posvetio je svoj svećenički život dovođenju ljudi k Isus Kristu. Dio njegove zadaće u dohvaćanju toga cilja je i naučavanje istine koju uči Katolička Crkva te pomoći joj da pusti korijene i raste u župi. Milosrđe je iznimno važno u tom procesu, ali su također važni poniznost i obraćenje svih onih koji žele živjeti autentični katolički i kršćanski život“, stoji u priopćenju biskupije.

Napomenimo da Katolička Crkva razlikuje homoseksualnu sklonost i homoseksualno ponašanje i uči kako su „homoseksualni čini u sebi neuredni“ te da osobe koje žive u istospolnim zajednicama čine težak grijeh zbog čega ne mogu pristupiti pričesti.

KT