Herceg Novi

Sveti Leopold okupio mnoštvo u svom rodnom gradu


Uz sudjelovanje nekoliko tisuća hodočasnika i koncelebraciju 50-ak svećenika i četiri biskupa, svetu misu uz tijelo Sv. Leopolda Mandića, predslavio je mons. Marin Barišić, nadbiskup metropolita splitsko-makarski.

U monumentalnom ambijentu parka Boka u srcu Herceg Novog, vjerničko mnoštvo sudjelovalo je na događaju koji će biti zabilježen posebnim slovima u povijesti ovoga grada na ulazu u Boku kotorsku.

Središnja točka cjelokupnoga programa dolaska neraspadnutoga tijela Sv. Leopolda u njegovo rodno mjesto, bila je sveta misa koju je u subotu 16. rujna predslavio nadbiskup Barišić. Uz njega su bili: mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski, mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski te domaćin biskup kotorski mons. Ilija Janjić koji je na početku mise i pozdravio nazočne.

Istaknuo je kako je na ovaj povijesni nadnevak nepotrebno upućivati posebne pozdrave jer „smo dužni pozdraviti relikvije Sv. Lepolda“, svetca pred čijim značajem „sve naše riječi blijede“.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Barišić je istaknuo kako „nas Leopold ne vraća u prošlost nego našu sadašnjost otvara budućnosti, pozivajući nas da budemo svjedoci Božji“.

Tu je misao nastavio u propovijedi u kojoj je posadašnjio lik svetca „čija je sjena bila mala, ali svjetlost velika“.

Posvijestio je veliku želju Sv. Leopolda da se vrati u svoj rodni kraj i ukazao na njegovu privrženost hrvatskom narodu.

U tom kontekstu ocrtao je njegov životni put i korijene koji su sezali u Bosnu.

Na osobit način je ukazao kako je ovaj svetac „preteča duhovnoga ekumenizma“, a kao veliki i poznati ispovjednik „apostol uha i srca“. „Sveti Leopold je dobro znao da se Gospodin nikada ne umara opraštati… Krist liječi i oprašta sve grijehe“, naglasio je nadbiskup podcrtavši kako su ispovijedi kod Sv. Leopolda imale odjeka u obiteljskom i društvenom životu ljudi koji su pristupali ovom sakramentu.

Potom je progovorio o ekumenizmu kao velikoj strasti svetca iz Herceg Novog. Istaknuo je kako je Leopold želio pomiriti Istok i Zapad, a Bog mu je namijenio ulogu da pomiruje ljudske duše. „Svi smo često podijeljeni u sebi… Potrebno je da doživimo 'ekumenizam' – jedinstvo i cjelovitost svoga bića kako bismo mogli graditi u svijetu dijalog i jedinstvo među ljudima“, rekao je mons. Barišić te potaknuo vjerničko mnoštvo na nasljedovanje Sv. Leopolda koji se najprije osobno često ispovijedao te potom bio veliki ispovjednik. Naglasio je da je samo s Bogom moguće graditi istinski humanizam u svijetu, a to može onaj tko je prepoznao snagu milosti Božje.

Na završetku svete mise, nazočne je još jednom pozdravio domaćin, biskup Ilija, a riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je Leopoldov duhovni brat kapucin, fra Jure Šarčević, aktualni provincijal Hrvatske kapucinske provincije, koja upravo nosi ime ovoga svetca iz Herceg Novog.

Pjevanje u misi animirali su zborovi Paulus iz Rotimlje i Dobri Pastir iz Cima i Ilića iz Hercegovine, kojima je dirigirala prof. Marina Bazina.

Vrijedi spomenuti kako su na misnome slavlju bili nazočni izaslanik mitropolita Amfilohija protojer stavrofor Đorđe Orović, nekadašnji hercegnovski paroh, te predstavnici lokalnih gradskih vlasti koje su dale iznimnu podršku cjelokupnom događaju i izglasale da se obližnji javni prostor preimenuje u Trg Sv. Leopolda Mandića. Također svečevo tijelo iz Padove dopratili su volonteri Crvenoga križa i rektor tamošnjega svetišta fra Flaviano Gusella. Ceremonijama, u kojima su sudjelovali kapucinski bogoslovi, ravnao je don Robert Tonsati.

Hodočasnici su došli iz: Zagreba, Splita, Dugopolja, Omiša, Dubrovnika, Konavala, Komina, Sarajeva, Mostara, Bune, Travnika, Tomislavgrada, Livna, Dragunje kod Tuzle, Žepča, Aladinića, Dubrave, Cavtata, Bara, Podgorice, Maglaja, Pelješca, Posušja i iz svih župa Kotorske biskupije.

Inače, opći je dojam kako je organizacija bila na vrhunskome nivou, a cjelokupna atmosfera puno opuštenija nego na sličnim događajima koji budu pretrpani ljudima.

Očito je Sv. Leopold „učinio svoje“ kako bi se svi u njegovu rodnome gradu osjećali ugodno.

KT