Vatikan

Sveti Otac s članovima Papinskog biblijskog instituta


Papa Franjo susreo se s članovima Papinskog biblijskog instituta koji ove godine Međunarodnom međureligijskom konferencijom obilježava 110. obljetnicu svoga postojanja.

Ove godine Papinski biblijski institut proslavlja 110 godina stoga postojanja. Tom prigodom Institut održava međunarodnu konferenciju pod nazivom Isus i farizeji: interdisciplinarna ponovna procjena, piše Vatican News.

U nagovoru koji je papa Franjo, u dvorani Clementina održao članovima Instituta u četvrtak 9. svibnja, usredotočio se na temu konferencije.

Rekao je okupljenima da je nedavna studija shvatila kako se manje zna o farizejima nego što su to mislile prethodne generacije. "Manje smo sigurni u njihovo podrijetlo i mnoga njihova učenja i prakse", rekao je Papa te dodao da će ispitivanje interdisciplinarnih istraživanja književnih i povijesnih pitanja u vezi s farizejima na konferenciji „pridonijeti točnijem shvaćanju ove vjerske skupine, istovremeno pomažući u borbi protiv antisemitizma“.

Uronivši u Novi zavjet, Sveti Otac je podsjetio kako je Isus imao brojne razgovore s farizejima o zajedničkim pitanjima. Istaknuo je da „među važnijim trenucima u Evanđelju po Ivanu nalazimo Isusov susret s farizejom po imenu Nikodem, jednim od židovskih vođa“ kojemu je Isus objasnio da je „Bog tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni” (Iv 3,16).

„Kakav god da je pogled na Nikodema, jasno je da se različiti stereotipi o 'farizejima' ne odnose na njega, niti nalaze potvrdu na drugim mjestima u Ivanovu Evanđelju“, rekao je Papa te podsjetio kako je „rabi Ayiba, jedan od najpoznatijih rabina drugog stoljeća i nasljednik farizejskih tradicija, ukazao na riječi 'ljubite bližnjega svoga kao sebe samoga' kao veliko načelo Tore“.

Rimski je prvosvećenik potom posvijestio nazočnima kako „zlatno pravilo“ ljubavi prema bližnjemu predstavlja značajan pokazatelj prepoznavanja sličnosti između Isusa i njegovih farizejskih sugovornika.
„To svakako predstavlja važnu osnovu za bilo kakav dijalog, osobito među Židovima i kršćanima, čak i danas“, istaknuo je te u nastavku rekao kako „da bismo voljeli svoje susjede – moramo ih znati, a kako bismo znali tko su oni, često moramo pronaći načine da prevladamo drevne predrasude“. Stoga, zaključio je, „vaša konferencija koja prelazi granice vjera i disciplina u nastojanju da se postigne potpunije i točnije razumijevanje farizeja omogućit će da ih se na prikladniji način prikaže u podučavanju i propovijedanju. Siguran sam da će te studije i nove mogućnosti koje će oni otvoriti pozitivno pridonijeti odnosima između Židova i kršćana, s obzirom na sve dublji i bratski dijalog“, konstatirao je Papa.

KT