Bugarska

Sveti Otac slavio misu u Bugarskoj


Posljednje javno pojavljivanje 5. svibnja – prvog dana apostolskog pohoda u Bugarsko, Papa je propovijedao na večernjoj misi na Trgu princa Aleksandra.

U svojoj propovijedi na nedjeljnoj misi, papa Franjo govorio je o evanđeoskoj epizodi u kojoj se Isus ponovo, nakon uskrsnuća, otkrio svojim učenicima na Tiberijskom jezeru (Galilejskom moru). U slici na koju je podsjetio očituju se tri nevjerojatne stvari koje su dio života vjernika kao učenika, a to su: Bog poziva, Bog iznenađuje, Bog voli.  

Bog poziva

Poglavar Katoličke Crkve istaknuo je kako je Isus na obali Galilejskog mora prvo pozvao Petra da ga slijedi. Opterećeni bolom, krivnjom, patnjom, razočarenjem i izdajom zbog smrti Učitelja, Petar i drugi učenici vratili su se nekadašnjem životu ribolova.

Papa je rekao da je Gospodin svjestan prepredenog i opasnog iskušenja da se obeshrabri i odustane, želeći vratiti ono što smo odlučili ostaviti iza sebe. To je, kako papa Franjo kaže, psihologija grobnice koja nas dovodi do umirujućeg osjećaja samosažaljenja koji, poput moljca, jede svu nadu. Vjera se tako spušta i degenerira u malobrojnost koja nas navodi da mislimo da je sve normalno, kazao je i nastavio pojašnjavati.

„Upravo u ovom trenutku Petrova neuspjeha Isus se pojavio, počeo je od početka, strpljivo mu dolazi i naziva ga 'Šimune'. Gospodin ne očekuje susresti ljude bez problema, razočaranja, grijeha ili ograničenja. Sam se suočio s grijehom i razočaranjem kako bi potaknuo sve muškarce i žene da ustraju. U Isusu, Bog nam uvijek nudi drugu priliku. Kada Isusov poziv usmjerava naše živote, naša srca postaju mlada“, dodao je Sveti Otac.

Bog iznenađuje

Papa je objasnio kako nas Gospodin iznenađenja poziva ne samo da budemo iznenađeni, već i da radimo iznenađujuće stvari. Vidjevši njihove prazne mreže, Gospodin im kaže da učine nešto čudno – da love danju. On oživljava njihovo povjerenje pozivajući ih da još jednom preuzmu rizik, a ne da odustaju od nekog ili nečeg.

Rimski biskup Franjo rekao je da Gospodar iznenađenja razbija paralizirajuće prepreke ispunjavajući hrabrošću potrebnom za prevladavanje sumnjičavosti, nepovjerenja i straha.

Bog voli

Treća nevjerojatna stvar koju Bog čini je da voli jer je njegov jezik ljubav. Kao što je pitao Petra, tako i od nas traži da naučimo ovaj jezik ljubavi, rekao je papa Franjo. U nastavku je dodao kako je i Petar shvatio, priznajući svoju slabost, da ljubav znači prestati stavljati sebe u središte i staviti Njega za polaznu točku.

„Biti kršćanin je poziv da shvatimo da je Božja ljubav veća od svih naših nedostataka i grijeha“, kazao je Papa i nadovezao se mišlju da je Bog ljubav koja voli, koja se daruje, poziva i iznenađuje.

Sveti Otac je naglasion da se ističući mreže na pravoj strani broda vidi čudo Boga koji od ljudskih života pravi umjetnička djela, samo ako dozvole da ih vodi Njegova ljubav.

Poglavar Katoličke Crkve danas je rekao da su svi pozvani hodati s Njim u budućnost, znajući da će, bez obzira na to uspjeli ili ne, On uvijek biti ti da stalno govori da bacaju mreže.

Kazao je da Crkva, koja je mlada u duhu, poziva da svjedočimo o Kristovoj ljubavi nastojeći činiti opće dobro. Ta ljubav, kaže on, omogućuje nam da služimo siromašnima i postanemo protagonisti revolucije milosrđa i službe, sposobni oduprijeti se patologijama konzumerizma i površnog individualizma. Papa je zaključio i pozvao Bugare da se ne boje postati sveti jer im „to neće oduzeti energiju, vitalnost ili radost", prenosi Vatican.news.

KT