Panama

Svjetski dan mladih 2019. Panama će biti srce svijeta


U Rimu su prošlih dana na sastanku u organizaciji Udruge ISCOM predstavljene prve statistike Svjetskoga dana mladih u Panami koji će se započeti 22. siječnja 2019.

„Očekuje se više od 200 000 prijavljenih mladih s pet kontinenata; 37 000 ih je završilo službenu proceduru, 168 000 ju dovršava, a mnogi će doći bez prethodnoga upisa“, rekao je Giancarlos Candanedo, komunikacijski direktor Svjetskog dana mladih u Panami, prenosi Vaticannews.

Do sada prijavljeni sudionici dolaze iz 155 zemalja. Više od 37 000 volontera sudjeluje u logistici, pomoći i pripremi, a dolaze iz zemalja Latinske Amerike kao što su Brazil i Kostarika, ali i iz europskih zemalja, primjerice Francuske i Poljske.

„Bit će to slavlje vjere“, istaknuo je panamski nadbiskup José Domingo Ulloa, koji je odgovarajući na pitanja novinara također potvrdio središnju važnost teme migracija, Crkvi drage zbog patnje i boli koje mnogi proživljavaju. Nadbiskup je pritom podsjetio na karavanu migranata koji su se iz zemalja Srednje Amerike uputili prema SAD-u.

„Čekamo Papu i nadu koju će donijeti cijeloj Srednjoj Americi. Mladi će biti pozvani biti protagonisti promjene“, rekao je nadbiskup. Prisjetivši se pak nedavne Biskupske sinode o mladima, nadbiskup Domingo je istaknuo Marijino bezuvjetno "da" kao put prema izgradnji drugačijega svijeta.

Za Crkvu Srednje Amerike nadbiskup je kazao da je "Crkva mučeništva" te je upozorio na potrebu vjerodostojnih uzora za mlade. Pritom je podsjetio na snagu, ljepotu, odlučnost i svjedočanstvo mnogih svetaca poput Oscara Romera, Ruže Limske, Joséa Sáncheza del Ria i Ivana Pavla II. Nadbiskup je također potvrdio da će se Papa susresti sa svim biskupima.

„Mjesna Crkva nastoji pomoći mladima slabijega imovinskog stanja koji inače ne bi mogli sudjelovati na Svjetskom susretu mladih, tako da će mnoge obitelji ugostiti hodočasnike, a ključ svega je dijeljenje“, kazao je nadbiskup José Domingo Ulloa.

Tri dana prije Svjetskoga susreta mladih, u Panami će se sastati mladi pripadnici domorodačkih naroda iz cijeloga svijeta, te održati susret s posebnim osvrtom na papinsku encikliku Laudato si. Po završetku toga susreta, 21. siječnja, njih više od 1 000 pridružit će se ostalim mladima, te će se te dvije manifestacije spojiti.

KT