Rim

Svjetski susret obitelji – događaj koji ujedinjuje Rim i svijet


Raste iščekivanje za X. svjetski susret obitelji, koji započinje 22. lipnja u poslijepodnevnim satima u Rimu, uz nazočnost Svetoga Oca, a završava u nedjelju, 26. lipnja.

Foto: Vatican News; Susret obitelji 2018. u Dublinu

Foto: Vatican News; Susret obitelji 2018. u Dublinu

Tema susreta je Obiteljska ljubav: poziv i put svetosti. Njegovo glavno središte je Rim, no u događaju bez presedana obilježenom multicentričnom i raširenom dimenzijom, svaka će biskupija diljem svijeta od 22. do 26. lipnja moći organizirati lokalni susret za obitelji i zajednice. Na taj će način svaka obitelj svijeta moći sudjelovati na susretu koji se održava šest godina nakon objave apostolske pobudnice Amoris Laetitia i četiri od Gaudete et Exsultate. Istaknuo je to i papaFranjo u video-poruci prošlog srpnja, kada je predstavio izvanredan oblik toga susreta. „Bit će to prilika za Providnost da stvori svjetski događaj koji će uključiti sve obitelji koje se žele osjećati dijelom crkvene zajednice“, rekao je Papa tada.

Program
Papa je 19. lipnja uz molitvu Anđeo Gospodnji podsjetio na nadolazeći susret obitelji. Zahvalio je „biskupima, župnicima i obiteljskome pastoralu koji su pozivali obitelji na trenutke razmatranja i slavlja“. Posebno je zahvalio supružnicima i obiteljima koji će svjedočiti obiteljsku ljubav kao poziv i način svetosti.

Otvaranje susreta 22. lipnja bit će obilježen Festivalom obitelji kojem će nazočiti i sam Papa. Idućeg dana predviđena su četiri panela, među kojima i onaj na temu Supružnici i svećenici zajedno grade Crkvu, te dvije konferencije, od kojih će jedna biti usmjerena na temu praćenja prvih godina braka.

U petak, 24. lipnja, promišljat će se o drugim pitanjima, poput „bračnog katekumenata“ i o temi Poziv i poslanje na egzistencijalnoj periferiji.

U subotu će konferencija biti posvećena obitelji Beltrame Quattrocchi. Paneli će toga dana biti usredotočena na put svetosti, a na kraju dana misu će predvoditi papa Franjo na Trgu Sv. Petra.

Susret završava u nedjelju 26. lipnja Mandatom obiteljima, prenosi Vatican News.

Svjetski susreti obitelji: od 1994. do danas
Ujedinjeni narodi su 1994. proglasili „Međunarodnom godinom obitelji“. Na poticaj pape Ivana Pavla II., ujedno se slavila i „Godina obitelji“ – a prvi svjetski susret održan je u Rimu. Tri godine kasnije, 1997., papa Ivan Pavao II. pozvao je obitelji iz cijelog svijeta u Rio de Janeiro u Brazilu kako bi razmislili o temi: Obitelj: dar i predanost, nada čovječanstva. Treći svjetski susret održan je u Rimu u kontekstu Velikog jubileja 2000. Tri godine kasnije, obitelji su bile pozvane u Manilu, na Filipinima, kako bi produbili temu: Kršćanska obitelj: dobra vijest za treće tisućljeće. Peti svjetski susret održan je u Valenciji u Španjolskoj. Tri godine kasnije u Mexico Cityju događaj je usredotočen na temu: Obitelj, odgojitelj ljudskih i kršćanskih vrijednosti. Milano je bio domaćin sedmog Svjetskog susreta, a 2015. obitelji su se okupile u Philadelphiji kako bi razmislile na temu Ljubav je naše poslanje, obitelj je potpuno živa. Deveti svjetski susret održan je 2018. u Dublinu, u Irskoj, na temelju postsinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia, a jubilarni 10. ove godine se ponovno održava u Rimu.

J.P., KT