Timo Güzelmansur novi savjetnik za odnose s muslimanima


Dr. Güzelmansur s ovim imenovanjem kreće stopama njemačkog isusovca i istaknutog poznavatelja islama, p. Christian Trolla, koji je od 1990. do 2004 također bio član komisije, a danas djeluje kao savjetnik za CIBEDO.

Papa Franjo ponovno je pokazao koliko mu je stalo do kvalitetnog dijaloga između kršćana i muslimana. U sjeni objave postsinodalne apostolske pobudnice Querida Amazonia i različitim reakcijama na istu, pozornosti medija gotovo je promakla vijest da je Papa Franjo imenovao dr. Timo Güzelmansura, voditelja CIBEDO-a (njem. Christlich-Islamische Begegnungs- und Dokumentationsstelle), institucije za kršćansko-islamski dijalog pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji, savjetnikom za odnose s muslimanima pri Papinskom vijeću za međureligijski dijalog.

U tom Vijeću se inače nalaze istaknuti međunarodni stručnjaci i savjetnici koji promatraju situaciju dijaloga u raznim zemljama i regijama diljem svijeta. Dr. Güzelmansur s ovim imenovanjem kreće stopama njemačkog isusovca i istaknutog poznavatelja islama, p. Christian Trolla, koji je od 1990. do 2004 također bio član komisije, a danas djeluje kao savjetnik za CIBEDO.

Predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, čestitao je dr. Güzelmansuru, a čestitkama se pridružio i biskup Limburga Georg Bätzing, koji je uz to i predsjednik Komisije za međureligijski dijalog pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji:

„Ovo imenovanje me jako raduje: s dr. Güzelmansurom Papinsko vijeće za međureligijski dijalog dobiva jednog istaknutog stručnjaka. Za ovaj novi zadatak želim mu sve najbolje uz Božji blagoslov“ - napisao je.

CIBEDO je institut Njemačke biskupske konferencije za međureligijski dijalog kršćanstva i islama koji se odvija „razborito i s ljubavlju“, kako to zahtjeva Deklaracija Nostra aetate Drugog vatikanskog koncila iz 1965. godine. Inače, ovaj Institut izdaje četvrtgodišnji časopis CIBEDO-Beiträge kao i razne tematske knjige (CIBEDO-Schriftenreihe) koje dotiču tematiku islama i dijaloga.

U uredima, koji se nalaze na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen, je i opsežna biblioteka koja dokumentira razvoj islama i dijaloga u Njemačkoj. Jedan od djelatnika je i Hrvat Mario Trifunović, student teologije na isusovačkom filozofsko-teološkom fakultetu u Frankfurtu, piše Fratellaza umana, kako prenosi KTA.

Dr. Timo Güzelmansur rođen je u Turskoj. Od 2000. je studirao filozofiju i katoličku teologiju u Augsburgu. Tijekom studija godinu dana je bio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a studije je završio 2005. u Augsburgu. Do ljeta 2006. vratio se u Tursku, gdje je radio kao osobni referent i tajnik biskupa Anatolije. Od 2006. do 2011. doktorirao je na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen u Frankfurtu. Od listopada 2006. radi kao referent za islam, a 2012. Njemačka biskupska konferencija imenuje.

KT