Bogota

„Tjedan za mir u Kolumbiji“


U Kolumbiji je 2. rujna započeo „Tjedan za mir“ koji organizira Katolička Crkva zajedno s više od 100 različitih udruga koje promiču mir.

Naslovna tema Tjedna za mir, kako prenosi prenosi Vatican News glasi Dok ima života, ima nade. Nastavimo bojati mir.

On se u Kolumbiji obilježava od 1987., a čine ga razni sastanci, duhovni susreti te umjetničke, sportske i kulturalne manifestacije, kojima je zajednički cilj jačanje opće svijesti o hitnoj potrebi stvaranja ozračja koje će voditi pomirenju u toj zemlji.

U organizaciji ovog događaja sudjeluju Kolumbijska biskupska konferencija, kolumbijski Caritas, Papinsko sveučilište Javeriana u Bogoti te više od 100 različitih pokreta, građanskih i vjerskih udruga koji promiču mir, društvenu jednakost i pomirenje. Tjedan traje od 2. do 9. rujna te je ujedno poziv na prepoznavanje branitelja života koji svakodnevicu „oslikavaju bojama mira“.

Organizatori žele upozoriti kako pravo na život često osporavaju oni koji se hrane mržnjom i očajem. Nažalost, ne prestaju stigmatizacija, progon, kriminalizacija i ubojstva graditelja mira i branitelja života. Također se inzistira da se poštuje dogovor postignut s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC) te da se nastave pregovori između Vlade i Vojske nacionalnoga oslobođenja (ELN), uvjereni kako je dijalog put prema pomirenju.

Predviđeno je također više od 500 susreta i aktivnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini, kao što je primjerice oslikavanje zidova na periferiji glavnog grada Bogote, rasprava o prošlogodišnjem posjetu pape Franje Kolumbiji te manifestacija Maraton boja za život: ja te čuvam (Coloreaton por la vida: yo te cuido) koja će se održati na trgovima glavnoga grada.

Naposljetku će se u nedjelju 9. rujna, na Nacionalni dan ljudskih prava te spomendan Sv. Petra Clavera, isusovačkog svećenika koji je posvetio život brizi o robovima, u podne oglasiti zvona svih crkava, kapela i samostana u Kolumbiji. Na taj se način želi potaknuti sve da ostanu budni i nastave se boriti za pravdu, istinu, milosrđe i mir u zemlji.

KT