U Kini zaređen treći biskup u skladu sa sporazumom s Vatikanom


U katedrali u kineskom Qingdau (pokrajina Shandong) u ponedjeljak 23. studenoga za biskupa je zaređen mons. Toma Chen Tianha.

Foto: Flickir

Foto: Flickir

„Mogu potvrditi da je preuzvišeni Toma Chen Tianhao treći biskup imenovan i zaređen u okviru Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa“, izjavio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, objavio je Vatican News.

Dodao je da se „sa sigurnošću ubuduće očekuju druga biskupska ređenja jer su u tijeku razni postupci za nova biskupska imenovanja“.

Privremeni sporazum između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa potpisan je u rujnu 2018., a produljen u listopadu 2020. Sporazum se izravno ne dotiče diplomatskih odnosa dviju država, ni pravnog statusa Katoličke Crkve u Kini, kao ni odnosi klera i kineskih vlasti. Nego se njime regulira imenovanje biskupa – vrlo važna stvarnost za življenje Crkve i zajedništvo pastira Crkve u Kini s rimskim biskupom i svim biskupima svijeta.

Inače, prema dostupnim podacima, Kina je od potpisivanja sporazuma, priznala pet biskupa “Podzemne Crkve” koja je u zajedništvu s Rimom.

J.Vr.,KT