U Parmi preminulo 12 misionara ksaverijanaca


U Italiji je do sada, od "koronavirusa", preminulo 69 svećenika, a od toga broja samo u biskupiji Bergamo 23, prenio je portal "Vatican insider".

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

U nešto više od dva tjedna, u matičnoj kući družbe Misionara ksaverijanaca u Parmi, koju je ustanovio Sv. Guido Maria Conforti, preminulo je 12 misionara. Toj brojci treba pridodati i 69 svećenika koji su preminuli u Italiji od koronavirusa do 25. ožujka.

Sv. Guido Maria Conforti

Područje Parme je jedno od, zarazom, najteže pogođenih područja u regiji Emilia-Romagna. "Trenutno stanje sliči desetkovanju koje je započelo pred 16 dana i nastavlja se ritmom od skoro jednog misionara dnevno", rekao je o. Rosario Giannattasio, vrhovni poglavar ove družbe osnovane u Parmi prije više od 100 godina. Ovdje trenutno boravi 44 subrata koji su se vratili iz misija, ili su samo u prolazu. Životna dob preminulih misionara je od 73 godine na više, njihovi životopisu su objavljeni na mrežnim stranicama družbe.

O razlozima smrti, otac Rosario kaže: "Koronavirus? Ne možemo znati sa sigurnošću, jer nitko nije napravio analizu. Liječničke potvrde govore o srčanom udaru ili drugim razlozima, a znamo da su starija subraća pogođena. Imamo sreću da imamo liječnika unutar kuće koji brine o našoj subraći."

Ksaverijanci su trenutno u karanteni, no u matičnoj kući ima i drugih gostiju, stoga otac Rosario upozorava: "Sedam, osam osoba se ne osjeća dobro, druga dvojica su već u bolnici i postoji opasnost da se 'pokolj' nastavi. Mislim da se zdravstveni sustav uistinu teško nosi sa novonastalom situacijom i da nešto ne funkcionira."

Twitter #pretipersempre koji okuplja na jednom mjestu imena i životopise svećenika preminulih od koronavirusa objavio je da je do 25. ožujka u Italiji od korona virusa preminulo 69 svećenika, od toga samo u biskupiji Bergamo 23.

Papa Franjo je 24. ožujka na misi u Domu Sv. Marte rekao: "Obavijestili su me da je ovih dana preminulo nekoliko liječnika i svećenika, ne znam ima li preminulih bolničara i medicinskih sestara, no ima ih zaraženih, jer su služili bolesnima. Molimo za njih i njihove obitelji; Bogu zahvaljujem za njihov herojski primjer koji nam daju u brizi za bolesne“.

M.U., Ž.I., KT