U svijetu je progonjeno više od 215 milijuna kršćana


U svijetu ima više od 215 milijuna progonjenih kršćana – podatak je sadržan u izvješću međunarodne organizacije „Otvorena vrata“ (Open Doors).

Prosvjedi protiv nasilja nad kršćanima u indijskoj saveznoj državi Orissi (Foto: Radio Vatikan)

Prosvjedi protiv nasilja nad kršćanima u indijskoj saveznoj državi Orissi (Foto: Radio Vatikan)

U svijetu ima više od 215 milijuna progonjenih kršćana – podatak je sadržan u izvješću međunarodne organizacije Otvorena vrata (Open Doors) koja nadgleda 100-tinjak zemalja te svake godine sastavi „crnu“ listu 50 njih, u kojima su kršćani potlačeni, ugnjetavani, diskriminirani, zlostavljani, podvrgnuti nasilju sve do smrti, te zbog svoje vjere podčinjeni u privatnom i javnom životu, javlja Radio Vatikan.

„Broj je progonjenih vjernika u porastu. Svaki dvanaesti kršćanin u svijetu žrtva je nasilja ili zlostavljanja. U razdoblju koje obuhvaća izvještaj, od studenoga 2016. do listopada 2017. godine napadnuto je više od 15 500 kršćanskih crkvî, kućâ i trgovina“, zabrinuto je istaknuo Cristian Nani, ravnatelj talijanskoga ureda spomenute međunarodne organizacije.  

Na vrhu ljestvice zemalja koje progone kršćane nalaze se Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, ali žalosno prvenstvo, s najviše bodova u protukršćanskom nasilju, ima Pakistan.

„U odnosu na prethodnu godinu mučeništvo kršćana, odnosno ljudi, muškaraca i žena, pa čak i djece koja su ubijena zbog toga što su kršćani, više je nego dvostruko veće. Ne govorimo, dakle, o kršćanima koji su poginuli u građanskim ratovima ili u bombardiranju, kao što se događa na Bliskom istoku. Govorimo o više od 3 000 ljudi koji su planirano ubijeni zato što su kršćani. To je podatak koji bez sumnje treba istaknuti, a koji daje predodžbu o posljedicama protukršćanskih progona u svijetu“, rekao je Nani.

Prema njegovim riječima, glavni izvor progonâ je i dalje islamsko ugnjetavanje koje se širi na raznim područjima. Ono obuhvaća, ali ide i dalje od islamskoga ekstremizma, dodaje Nani, odnosno riječ je o širem pojmu koji se odnosi na skup društvenih zakona, ili onih koji su povezani s islamskim narodom, zbog kojih kršćanin trpi ili ga se na neki način ograničava u njegovim temeljnim pravima.

U izvještaju se spominju i neke težnje, kao što je, primjerice, radikalizacija područjâ na kojima prevladava islam u istočnoj, zapadnoj i sjevernoj Africi i u azijskom nearapskom svijetu; zatim islamski ekspanzionizam u predjelima nemuslimanske većine, posebice u podsaharskoj Africi i u Indoneziji, Maleziji i Bruneju; praksa „etničkoga čišćenja“ na temelju religijske pripadnosti koja je sve veća u Keniji, Nigeriji, Somaliji i Sudanu.

Drugi izvor progonâ koji je spomenuo Nani, a koji je također u porastu, jest religijski nacionalizam koji želi čitavi jedan narod podvrći jednoj religiji. On najistaknutiji se primjer toga vidi u Indiji gdje je povećanje protukršćanske nesnošljivosti prouzročeno hinduističkim radikalizmom koji pojam nacionalizma povezuje s pojmom religije, te stoga postaje sastavnica nacije, odnosno kako bi netko bio Indijac, treba biti hinduist.

„Stoga tkogod je neke druge vjere, pa i kršćanske, ide u susret nizu ograničenja ili zlostavljanja, sve do onoga što se uistinu događa u Indiji, a to su nasrtaji, tjelesni napadi, otmice i čak ubojstva“, upozorio je Nani te dodao da se, osim u Indiji „religiozni nacionalizam“ sve više širi i u Nepalu. Takva se težnja uočava, dodao je, i u budističkom svijetu, posebice u Šri Lanki, Butanu i Mjanmaru. Osim toga, tomu valja dodati i „ideološki nacionalizam“ koji je, kako se navodi, često povezan s komunizmom, kao što je slučaj, primjerice, u Kini, Vijetnamu i Laosu.

„Na vrhu je ljestvice već 16 godina Sjeverna Koreja, u kojoj su progoni potaknuti 'diktatorskom paranojom' povezanom s režimom koji u ovom slučaju predstavlja Kim Jong-un. U tom slučaju riječ je o diktatoru koji osjeća neku vrstu nesklonosti prema kršćanskoj vjeroispovijesti koju smatra prijetnjom, možda čak i povezanom sa zapadnim svijetom. Odnosno, režim kršćanstvo smatra zapadnom religijom, posebno povezanom s američkim svijetom, te stoga u njemu vidi prijetnju američkoga imperijalizma“, objasnio je ravnatelj talijanskoga ureda međunarodne organizacije Otvorena vrata, prenosi Radio Vatikan.  

KT