Vatikan

U Vatikan samo s propusnicom koja potvrđuje cijepljenje ili oporavak od COVID-19


Opći dekret, koji je potpisao kardinal državni tajnik Parolin, proširuje na tijela Svete Stolice ono što je već ustanovljeno uredbom predsjednika Papinskog povjerenstva države Vatikan.

Od 23. prosinca u urede Rimske kurije mogu ući samo oni koji posjeduju potvrdu o cijepljenju ili oporavku od koronavirusa. To je utvrđeno novim općim dekretom, koji je potpisao vatikanski kardinal državni tajnik Pietro Parolin, kojim se uspostavljaju nova pravila „uzimajući u obzir postojanost i pogoršanje trenutne zdravstvene situacije i potrebu donošenja adekvatnih mjera za suzbijanje i jamčenje provođenja aktivnosti u sigurnosti", prenosi Vatican News.

Prema zakonu, osoblje bez važeće zelene propusnice (Green Pass), odnosno covid potvrde koja dokazuje isključivo kako je osoba cijepljena ili oporavljena od virusa, neće moći pristupiti radnom mjestu i to se ima smatrati neopravdanom odsutnošću, što znači suspenziju plaće za vrijeme odsutnosti. Ostaju pak odbici za socijalno osiguranje i socijalnu skrb, kao i naknada za obitelj. Neopravdano produljenje izostanka s posla imat će posljedice predviđene Općim propisima Rimske kurije.

Za one koji rade u kontaktu s javnošću, od 31. siječnja 2022. priznat će se samo dokumentacija koja dokazuje da je nakon primarnog ciklusa osoba primila i dodatnu dozu cjepiva.

N.Ž., KT