Vatikan

U Vatikanu osnovano prvo sportsko udruženje


U Tiskovnom uredu Svete Stolice 10. siječnja predstavljena je Athletica Vaticana, prvo sportsko udruženje osnovano u Vatikanu, te Bilateralni sporazum s Talijanskim nacionalnim olimpijskim odborom (CONI).

Bila je to ujedno prva tiskovna konferencija u novoj godini u Tiskovnom uredu Svete Stolice a predsjedao joj je novi ravnatelj Alessandro Gisotti. Sudjelovali su predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi; zatim Giovanni Malagò, predsjednik Talijanskog nacionalnog olimpijskog odbora (CONI) i član Međunarodnog olimpijskog odbora (CIO); predsjednik Talijanskog paraolimpijskog odbora (CIP) Luca Pancalli; mons. Melchor José Sánchez de Toca y Alameda, podtajnik Papinskog vijeća za kulturu i predsjednik Athletice Vaticana, te Michela Ciprietti, predstavnica udruženja Athletica Vaticana, javila je IKA.

„Autentični sport je sastavni dio jedne od radikalnih komponenti ljudskog bića, to jest igre, nešto što se čini slobodno, besplatno i gdje čovjek nije uvjetovan izravnim ograničenjima. To je nešto što daje vrijednost ljepoti. Zato je u povijesti kultura uvijek imala blisku vezu sa sportom“, rekao je kardinal Ravasi.

Ali sport također ima vezu s religijom; ona također ima u sebi besplatnost, primijetio je nadalje kardinal Ravasi, podsjećajući na Pavla kao idealnog zaštitnika sportaša zbog čestog korištenja slika i sportskog jezika u svojim spisima.

„Tužno je vidjeti kako u sportu postoje prljavštine poput onih kojima svjedočimo u našim danima: nasilje i rasizam na stadionima, korupcija, doping koji predstavljaju grijeh i izobličenje nalaze u jeziku koji je istinski esperanto čovječanstva svoju najružniju sliku i to je nešto protiv čega se želimo boriti“, dodao je kardinal.

Sport i glazba su za kardinala Ravasija dva “univerzalna prevladavajuća jezika” za mlade ljude koji “odražavaju u isti mah veličinu i bijedu čovječanstva”. Sportaši, pjevači i glazbenici su njihovi uzori. Kardinal je stoga upozorio da se ne dopuste izlike za određena zastranjenja. “Na to se mora odlučno reagirati i ispraviti ono što je pogrešno“, poručio je kardinal Ravasi.

KT