Kerala

Umirovljena zoologinja gradi 175. sklonište za beskućnike


Umirovljena zoologinja Mukaluvilayil Sameul Sunil dovršava izgradnju svog 175. skloništa za beskućnike, te tako predstavlja pravi rekord i sjajan primjer altruizma, a cilj joj je izgraditi ih 1 000, dakako, potpuno besplatno.

Foto: AsiaNews

Foto: AsiaNews

Naime, bivša profesorica na Katoličkom koledžu u Pathanamthitti (Kerala), posljednjih se 15 godina snažno uključila u socijalni rad te se zalaže za osiguranje obrazovanja siromašnima.

Kuća koja je trenutno u izgradnji bit će poklonjena lokalnoj obitelji. Do kraja ove godine, profesorica Sunil planira dovršiti 200 skloništa za siromašne: njezin san je da u narednim godinama izgradi njih 1 000. „Počela sam graditi svoj prvi dom za beskućnike vođena poteškoćama mog učenika. Volonteri iz Nacionalne sheme usluga i neki moji kolege pridonijeli su projektu“, rekla je akademkinja za AsiaNews.

Kako cijene rastu, u Indiji je sve teže kupiti kuću. Sunil ističe da je prije 15 godina mala kuća od oko 55 četvornih metara koštala 1 500 eura; sada je potrebno 4 500 eura. Kako bi ograničila troškove gradnje, osim nadzora projekta, ona također i projektira domove.

Njezina društvena angažiranost nije ograničena samo na izgradnju skloništa za beskućnike. Darovala je 278 invalidskih kolica osobama s motoričkim oštećenjima i naočale za slijepe. Godišnjim stipendijama podržala je 90-100 učenika i pomogla 25 djece bez roditelja u lokalnom okrugu. Kroz projekt Karuthal, Sunil mjesečno opskrbljuje 200 siromašnih obitelji rižom i hranom. Njezina posljednja aktivnost je Jeevamritham, odnosno inicijativa za distribuciju pitke vode siromašnim selima oko Pathanamthitte.

Prof. Sunil akademijsku karijeru započela je 1995., u dobi od 36 godina te se smatra poticajnom odgajateljicom, koja je svoje učenike naučila važnosti ljubavi i pažnje prema drugima. Dobila je Naree Sakthi Puraskar, najvišu civilnu čast u Indiji za ženu, koju je osnovalo Ministarstvo unije za dječji razvoj 2018. Novčanu nagradu iskoristila je u razne dobrotvorne svrhe i za izgradnju domova koje je donirala potrebitima. Također dobiva veliku podršku obitelji – 150. kuća sagrađena je zahvaljujući fondu koji je osnovao njezin sin.

J.P., KT