Brazil

Umro umirovljeni brazilski kardinal Serafim Fernandes de Araújo


U jutarnjim satima, 8. listopada u brazilskom Belo Horizonteu umro je umirovljeni kardinal Serafim Fernandes de Araújo u dobi od 95 godina.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

Nadbiskup Fernandes de Araújo rođen je 13. kolovoza 1924. u gradu Minas Novas, u biskupiji Aracuali, kao prvo od 16-ero djece u svojih roditelja. Teologiju je završio na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu te je u za svećenika zaređen 1949. u Lateranskoj bazilici u Vječnom gradu. Vrativši se u domovinu svoje pastoralno djelovanje najprije je započeo kao župnik, a osim toga bio je i vojni kapelan, profesor kanonskog prava u međubiskupijskom sjemeništu u Diamantini. Naslovnim biskupom Verinopolija i pomoćnim Belo Horizontea postao je 1959. Oduvijek se isticao kao osoba uključena u odgoj i obrazovanje te društvene komunikacije. Tako je u rodnoj zemlji surađivao s različitim radio i tv postajama.

Zanimljivo je da je bio posljednji živući brazilski sudionik Drugog vatikanskog sabora (1962.-1965.). U kardinale ga je promaknuo sv. Ivan Pavao II. na konzistoriju 21. veljače 1998. U zasluženu mirovinu otišao je 2004.

KT