Sirija

UNICEF-ov apel: Prestanite ubijati i osakaćivati sirijsku djecu


Povodom devete obljetnice početka sukoba u Siriji, ravnateljica Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) Henrietta Fore, zaraćenim stranama uputila je apel.

Foto: unicef.org

Foto: unicef.org

Kako se već godinama iščekuje rješenje sukoba u Siriji, gdje je tijekom rata gotovo 5 000 000 djece rođeno u ozračju nasilja, oskudice i smrti, UNICEF je pokrenuo prikupljanje sredstava za potporu projektima kojima se spašavaju životi.

"Prestanite gađati škole i bolnice! Prestanite ubijati i osakaćivati djecu! Dopustite nam da dopremo do onih koji su u potrebi", naznačeno je apelu ravnateljice Fore, koja je po povratku iz te izmučene zemlje ovim riječima zatražila da se zaustavi krvoproliće zbog kojega je više milijuna djece izloženo nasilju, smrti, boli, oskudici i raseljavanju unutar Sirije i prema inozemstvu.

Također, iz UNICEF-a podsjećaju kako je tijekom devet godina rata u Siriji rođeno 4,8 milijuna djece, a otprilike milijun ih je rođeno u izbjeglištvu u susjednim zemljama. Ukupno 7,5 milijuna sirijske djece treba pomoć. Oko 5 milijuna ih je smješteno u Siriji, od čega ih je 50% moralo napustiti svoj dom. Oko 2,5 milijuna potrebite sirijske djece nalazi se u susjednim zemljama.

Kako javlja Vatican News, prema njihovim podacima, u razdoblju od 2014. do 2019. oko 9 000 sirijske djece je ubijeno ili ranjeno, dok ih je oko 5 000 regrutirano u borbama. Napadnuto je gotovo tisuću školskih i zdravstvenih ustanova. Oko 40% škola je uništeno, oštećeno, pretvoreno u sklonište za raseljene osobe ili se koristi u vojne svrhe. Uz to, približno 2,8 milijuna djece školskog uzrasta u Siriji i susjednim zemljama nema adekvatnog prostora za poduku, a osim toga, ne funkcionira više od 50% zdravstvenih ustanova.

Život gotovo 20 000 djece mlađe od pet godina ugrožen je zbog pothranjenosti, dok su cijene najnužnijih proizvoda tijekom rata porasle 20 puta, što je imalo katastrofalne posljedice za obitelji. U posljednjih nekoliko mjeseci dodatno se pogoršalo ratno stanje na sjeverozapadu zemlje, gdje je od 1. prosinca raseljeno gotovo milijun osoba. Od toga više od 50% čine djeca koja trpe zbog oskudice i niskih zimskih temperatura.

Iz UNICEF-a su, između ostalog, izvijestili kako su u Siriji tijekom prošle godine cijepili gotovo 750 000 djece; za više od milijun djece osigurali su psihosocijalnu potporu; a za gotovo 3 milijuna djece školskog uzrasta osigurano je formalno i neformalno obrazovanje. Osim toga, pitkom je vodom opskrbljeno više od 5,3 milijuna ljudi; dok su za gotovo 2 milijuna ljudi osigurani voda i higijensko-sanitarni čvorovi.

Međunarodni fond za djecu odaslao je poziv svim javnim i privatnim donatorima za prikupljanje sredstava u iznosu od 682 milijuna dolara. U vezi s time, regionalni ravnatelj UNICEF-a za Bliski Istok i Sjevernu Afriku Ted Chaiban, nedavno je izjavio kako humanitarna pomoć neće zaustaviti rat, ali će pomoći djeci da ostanu živa, te je pritom napomenuo kako se jedino diplomatskim putem može doći do rješenja krize u Siriji.

J.P., KT