Vatikan

Urednici isusovačkih časopisa na susretu s papom Franjom


Papa Franjo je u četvrtak 19. svibnja u Vatikanu primio deset urednika isusovačkih časopisa. U središtu razgovora bili su rat u Ukrajini, život Crkve i sinodalni hod.

Riječ je o europskim časopisima Družbe Isusove: Stimmen der Zeit (Njemačka), Choisir (Švicarska), Signum (Švedska), Razón y fe (Španjolska), Brotéria (Portugal), Deon (Poljska), A Szív (Mađarska), Viera a život (Slovačka), Thinking Faith (Ujedinjeno Kraljevstvo) i La Civiltà Cattolica (Italija) Tri urednika su laici, uključujući dvije žene (švicarskog i engleskog časopisa). Ostali su isusovci.

U audijenciji je sudjelovao i general reda Družbe Isusove otac Arturo Sosa Abascal. Bilo je to više od sat vremena razgovora u "uobičajenom bratskom i izravnom stilu", napisao je u tweetu otac Antonio Spadaro, urednik časopisa La Civiltà Cattolica.

Nije bilo posebno pripremljenog govora, nego se odvijao jednostavan i neformalan dijalog, s pitanjima i odgovorima. Posebno se govorilo o ratu u Ukrajini i teškoj situaciji u kojoj se nalazi svijet, ali i o životu Crkve, o sadašnjem sinodalnom hodu Crkve i poslanju ovih časopisa. Urednici se trenutno nalaze u Rimu na trodnevnom sastanku, javlja Vatican News.

Izvješće o razgovoru s Papom uskoro će objaviti La Civiltà Cattolica i časopisi drugih zemalja.

J.Vr.,KT