Vatikan

Uručena nagrada „Ratzinger“ za 2019.


Tijekom svečanosti u Apostolskoj palači u Vatikanu u subotu, 9. studenoga papa Franjo uručio je nagradu „Ratzinger“ za 2019. dvojici zaslužnih profesora: Charlesu Margraveu Tayloru i p. Paulu Béréu.

Osim članova Fondacije Joseph Ratzinger - Benedikt XVI., u dvorani Klementina nazočili su obitelj i prijatelji dobitnika nagrada. Nakon kratkog pozdrava p. Federica Lombardija, okupljenima se obratio predsjednik Fondacije uzoriti Angelo kard. Amato, umirovljeni prefekt Kongregacije za kauze svetaca i ujedno predsjednik znanstvenog odbora spomenute udruge. On je uz pozdrave Svetome Ocu ujedno i predstavio dvojicu ovogodišnjih dobitnika nagrade.

U svom govoru papa Franjo poručio je kako mu je ta svečanost dobra prigoda još jednom izraziti poštovanje i privrženost svom prethodniku na Petrovoj stolici. „Zahvalni smo mu na njegovom učenju i primjeru koji nam je dao u služenju Crkvi razmišljajući, proučavajući, slušajući, dijalogizirajući, molivši kako bismo našu vjeru održali živom i svjesnom tako da ona može ostati živa i svjesna unatoč promjenjivim vremenima i situacijama, i tako da vjernici znaju objasniti svoju vjeru jezikom koji mogu razumjeti njihovi suvremenici i ući u dijalog s njima, zajedno pretraživati načine susreta s Bogom u naše vrijeme“, kazao je Sveti Otac te dodao kako je prof. Taylor dao svoj doprinos produbljujući fenomen sekulaziracije na Zapadu, dok se otac Béré posvetio važnim pitanjima za kulturu u Africi.

Inače, prof. Taylor je umirovljeni profesor filozofije sa Sveučilišta McGill iz Montreala u Kanadi, dok je otac Béré profesor Starog zavjeta na Papinskom biblijskom institutu u Rimu i na Teološkog institutu isusovaca u Abidjanu.

Za kraj vrijedi spomenuti kako je ovo deveta godina kako fondacija koja nosi ime po papi Ratzingeru dodjeljuje ovu prestižnu nagradu.

KT