Rim

Veleposlanik Žontar predao vjerodajnice velikom meštru Suverenog viteškog malteškog reda


Veleposlanik BiH pri Suverenom viteškom malteškom redu Igor Žontar, 19. veljače u Rimu predao je vjerodajnice princu i velikom meštru fra Giacomou dalla Torreu del Tempiu di Sanguinettou.

Foto: mvp.gov.ba

Foto: mvp.gov.ba

Svečanoj ceremoniji predaje vjerodajnica nazočili su i kancelar Malteškog reda, ministar vanjskih poslova, diplomatski savjetnik velikog kancelara i desk oficir za Europu Odjela vanjskih poslova, te prva tajnica veleposlanstva Bosne i Hercegovine Anisa Kerken.

Prigodnim obraćanjem veleposlanik Žontar, kao prvi akreditirani veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Suverenom viteškom malteškom redu, zahvalio je na dosadašnjoj pomoći ovoj zemlji, a osobito na iznimnom zalaganju i značaju humanitarnog rada i provedenih aktivnosti u području zdravstva i obrazovanja u BiH, objavljeno je na mvp.gov.ba.

Ovom je prigodom ponovno iskazana obostrana spremnost jačanja postojećih dobrih bilateralnih odnosa, a među najznačajnijim okvirima daljnje suradnje razgovaralo se o finalizaciji aktivnosti vezanih za potpisivanje Sporazuma o suradnji između Bosne i Hercegovine i Suverenog viteškog malteškog reda. Tijekom razgovora iskazano je zadovoljstvo intenziviranjem dobrih bilateralnih odnosa, a što osobito potvrđuje činjenica imenovanja veleposlanika Bosne i Hercegovine.

Novoimenovani veleposlanik je ovom prigodom velikog meštra di Sanguinettoa upoznao s činjenicom da je jedan od trajnih, prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. S druge strane iskazano je zalaganje Malteškog reda za što bržu integraciju BiH u zajednicu europskih naroda, kao vid trajnog rješenja trenutačnih odnosa, te zabrinutost aktualnim procesom napuštanja zemlje. Razgovaralo se i o aktualnoj situaciji u vezi s migrantskom krizom i njezinim utjecajem na različite segmente društva.

KT