Za osnivanje redovničkih družbi treba prethodno pismeno odobrenje Sv. Stolice

Izmjena Kanona 579 Zakonika kanonskoga prava


Papa Franjo je apostolskim pismom u obliku motu proprija "Authenticum charismatis" donio odluku da se za valjano osnivanje ustanova posvećenoga života mora prethodno dobiti pismeno odobrenje od Svete Stolice.

U motu propriju kojega je Papa potpisao 1. studenoga (cjelokupan tekst možete preuzeti OVDJE), a na snagu je stupio 10. studenoga 2020., mijenja se Kanon 579 Zakonika kanonskoga prava te se navodi da za valjano osnivanje ustanova posvećenoga života svaki biskup sada mora prethodno dobiti "pismo odobrenje od Svete Stolice", a ne samo kao što je do sada bio propis "pitati za savjet".

Stoga, navedeni Kanon sada glasi:

"Dijecezanski biskupi mogu, svaki na svojem području, službenom odlukom valjano osnovati ustanove posvećenoga života, uz prethodno pismeno odobrenje Svete Stolice."

To je u motu propriju pojašnjeno riječima:

"Odluka o kanonskom osnivanju od strane biskupa nadilazi područje biskupije i čini ga relevantnim u širem horizontu sveopće Crkve. Zapravo, po svojoj naravi, svaka ustanova posvećenoga života ili družba apostolskoga života, čak i ako je nastala u kontekstu partikularne Crkve, "kao dar Crkvi, nije izdvojena ili marginalna stvarnost, već joj intimno pripada, u samom je srcu Crkve kao odlučujući čimbenik njezina poslanja "(Pismo posvećenim osobama, III, 5)."

KT