Bratislava

Zahvala Židovima na spremnosti da ustraju na putu bratstva


Papa Franjo 13. rujna susreo se i sa židovskom zajednicom na trgu Rybné námestie u Bratislavi na kojem je podignut spomenik u znak sjećanja na sve slovačke Židove deportirane i ubijene tijekom holokausta.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Obraćajući se zajednici na čelu s predsjednikom Središnjeg saveza židovskih vjerskih zajednica u Slovačkoj, Papa je rekao kako sebe doživljava kao hodočasnika, koji je došao na ovaj susret, dirnut poviješću ovoga Trga na kojem je nekad uz katedralu stajala i sinagoga.

Osvrnuvši se na arhitektonsko okruženje koje je, kako je rekao, „izraz mirnog suživota dviju zajednica, neobičan i evokativan simbol te upečatljiv znak jedinstva uime Boga naših otaca“, rekao je da poput mnogih prisutnih osjeća želju da skine sandale „na mjestu koje je blagoslovilo ljudsko bratstvo u ime Svevišnjega“.

Razmišljajući o povijesti Židovskoga naroda, rekao je da su svi pozvani sa sramom priznati koliko se često ime Svevišnjega koristilo za brojna djela nečovječnosti. „Koliko je tlačitelja reklo: 'Bog je s nama'. Ipak, oni nisu bili s Bogom. Draga braćo i sestre, vaša povijest je naša povijest, vaše patnje su naše patnje“, istaknuo je Papa, prenosi Vatican News, te rekao da se pridružuje prisutnima u davanju počasti i sjećanju na njihove najmilije.

„Dobro je napredovati u istini i poštenju, ići bratskim putem pročišćenja sjećanja, liječiti rane iz prošlosti i sjećati se primljenoga i ponuđenoga dobra. Prema Talmudu, onaj tko uništi jednoga čovjeka, uništava cijeli svijet, dok onaj tko spasi jednoga čovjeka, spašava cijeli svijet““, poručio je među ostalim Papa.

Podsjetimo, u holokaustu je ubijeno oko 105 000 slovačkih Židova, a danas zajednica obuhvaća njih oko 3 000.

J.P., KT