Zajednica Sv. Egidija: Božić s tisućama siromašnih


Zajednica Sv. Egidija, međunarodna udruga osnovana u Italiji 1968., posvećena humanitarnom radu i promicanju mira, tradicionalno je proslavila Božić sa siromašnima.

U Italiji je na božićnom ručku u otprilike 100 gradova sudjelovalo oko 60 000 ljudi, dok je u drugih 77 zemalja svijeta podijeljeno 240 000 obroka, javio je Vaticannews.

Tradicija božićnog ručka sa siromašnima započela je 1982. u rimskoj bazilici Svete Marije. Te je godine samo malena skupina starijih osoba, koje su živjele same, sudjelovala na ručku u koji je s vremenom uključen sve veći broj ljudi. Danas se tradicija božićnog ručka s potrebitima u organizaciji spomenute zajednice proširila diljem svijeta, od Europe do Afrike i Latinske Amerike.

„Solidarnost raste, pa se povećao broj volontera koji pripremaju ručak i poslužuju za stolom. Veliki odaziv ove godine pokazuje nam da je moguće odgovoriti kulturi malodušnosti i zatvorenosti koja, čini se, ponekad prevladava, vraćajući mnogima nadu u budućnost koju možemo zajedno graditi“, rekao je Marco Impagliazzo, predsjednik Zajednice Sv. Egidija.

Okupljene u bazilici Svete Marije in Trastevere pozdravili su župnik don Marco Gnavi i apostolski nuncij u Republici Italiji nadbiskup Emil Paul Tscherrig. Tijekom završnog pozdrava i podjele darova, apostolski je nuncij svima prenio blagoslov pape Franje, koji je ovoga Božića podsjetio da svi imamo istoga Oca. „Dakle, svi smo braća i neka nadolazeća godina bude godina mira“, rekao je nadbiskup Tscherrig, prenosi Vaticanews.

KT