Zapadnoafrički biskupi: Jedinstvo i solidarnost s Burkinom Faso


U ponedjeljak, 13. svibnja u Ouagadougouu, glavnome gradu Burkine Faso, započelo III. plenarno zasjedanje Regionalne biskupske konferencije Zapadne Afrike (Recowa-Cerao), koje traje do 20. svibnja.

Susret je započeo nakon što su u nedjelju, tijekom napada islamističke skupine na crkvu na sjeveru zemlje, ubijeni jedan svećenik i pet vjernika.

O. Donald Zagore iz Družbe afričkih misija komentirao je za Agenciju Fides da kršćani u Burkini Faso, kao i u mnogim drugim afričkim zemljama, trpe nasilje zbog svoje vjere. Upravo se u tom kontekstu patnje susreću biskupi Zapadne Afrike kako bi u bratskom i proročkom duhu, osobito kršćanima i stanovnicima Burkine Faso, pružili moralnu i duhovnu potporu – istaknuo je svećenik.

Crkva u Zapadnoj Africi, danas više nego ikada, preko biskupa želi pokazati svijetu da kršćani u Burkini Faso nisu i nikada neće biti sami u borbi protiv vjerskoga ekstremizma – rekao je o. Zagore i dodao – Pobijedit ćemo u toj borbi jer smo svjesni činjenice da zlo, bez obzira na ono što sa sobom donosi, u našem životu neće imati posljednju riječ.

Ipak, ne možemo se suočiti s tim izazovom ako se naše vlade ne uključe na konkretan i djelotvoran način. U jedinstvu i solidarnosti nadvladat ćemo vjerski ekstremizam – rekao je na kraju o. Donald Zagore iz Družbe Afričkih misija.

KT