Varšava

Započela konferencija o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba od zlostavljanja


Pozivom na zajedničko zauzimanje cijele Crkve u nedjelju, 19. rujna poslijepodne je u Varšavi započela međunarodna konferencija o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u Crkvama Srednje i Istočne Europe.

Na skupu, koji su organizirali Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i Poljska biskupska konferencija o temi Naše zajedničko poslanje u zaštiti djece Božje, i koji traje do 22. rujna, okupili su se biskupi, svećenici, poglavari muških i ženskih redovničkih zajednica, psihoterapeuti i stručnjaci vjernici laici.

Otvarajući konferenciju, nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije, istaknuo je Isusove riječi iz Matejeva Evanđelja: „I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima. Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku. Jao svijetu od sablazni! Neizbježivo dolaze sablazni, ali jao čovjeku po kom dolazi sablazan“ (Mt 18,5-7).

Isus rabi vrlo grube riječi protiv onih koji djeci čine zlo, ali i protiv onih koji bi mogli zanemarivati to zlo. „Okupljamo se ovdje kako bismo se izliječili od ravnodušja, i još više od nezainteresiranosti za nepravdu“, kazao je nadbiskup te podsjetio kako papa Franjo ističe da nije riječ samo o seksualnom zlostavljanju, nego i o zloporabi moći i savjesti. Osoba koja zlostavlja nerijetko uvjerava žrtvu da ono na što ga potiče i prisiljava činiti nije pogrješno, štoviše, da je ispravno. Na taj je način seksualno zlostavljanje često povezano sa zloporabom moći i savjesti, te tako povećava štetu koju taj zločin izaziva, ne samo na psihi nego i na duši ranjene osobe.

Opisujući zauzimanje Crkve u Poljskoj na području zaštite djece, prevencije zlostavljanja te slušanja i prihvaćanja žrtava, nadbiskup Gądecki je napomenuo da je nakon objave motuproprija pape Franje Vos estis lux mundi uloga delegata u svakoj biskupiji i redovničkoj kongregaciji, zaduženoga za prijavljivanje slučajeva zlostavljanja, dodatno povećana.

„U tijeku je, dakle, proces promjene, ali postoji opasnost da mislimo kako već činimo mnogo, dok su zapravo pred tako velikom boli i nanesenom štetom, mnogi herojski napori nedovoljni te se otkrivaju nove drame. Trebamo također iskreno priznati da smo učinili mnogo pogrješaka i zanemarili one koji su povrijeđeni u Crkvi. Potrebno je pastoralno obraćenje o kojemu govori papa Franjo, promjena mišljenja i djelovanja u kojemu prioritet postaje prihvat i zaštita djeteta te pomoć žrtvama“, istaknuo je nadbiskup Gądecki, piše Vatican News.

Govoreći upravo o pastoralnom obraćenju, kard. Seán Patrick O'Malley, predsjednik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, kazao je da je riječ o važnom hodu prema onomu što papa Franjo naziva misionarskom preobrazbom Crkve. Kardinal je govorio o dubokom poštovanju kojim valja primiti svjedočanstva žrtava zlostavljanja. „Trebamo također biti svjesni činjenice da ima mnogo osoba koje su pretrpjele tragediju seksualnoga zlostavljanja u Crkvi, koje nisu nikada ni s kim razgovarale o svojem iskustvu“, kazao je.

Kako bi se postiglo pastoralno obraćenje, valja na čestit i transparentan način prepoznati osobe koje su bile zlostavljane. „Slušanje tuđe boli, patnji Božjega naroda, vodi do priznavanja učinjene nepravde i nanesene patnje. Važno je preživjelima pružiti iskrene isprike. Međutim, tražiti oprost ne zahtijeva samo davanje neke izjave ili održavanje susreta. Riječ je o postupku koji se rijetko ostvari u jednom trenutku i koji katkada neće biti nikada ostvaren. Saslušati preživjele, prepoznati ih i iskreno tražiti od njih oprost nužni su koraci na tom putu obnove“, istaknuo je kardinal O'Malley.

T.M.I., KT