Španjolska

Započeo 41. europski susret mladih


U Madridu je 28. prosinca počeo 41. europski susret mladih u organizaciji zajednice iz Taizea. Na susretu se do Nove godinu očekuje oko 15 000 mladih iz cijele Europe. Pridošlu mladež pozdravio je prior ekumenske zajednice brat Alois, istaknuvši vrednote gostoprimstva.

Gostoprimstvo je znak nade i obraća se kako kršćanima tako i pripadnicima drugih vjera i onima koji ne vjeruju. Brat Alois istaknuo je i važnost gostoprimstva i za izbjeglice i useljenike, prenosi Kathpress. Pitanje migracija veliki je izazov svijetu, rekao je i pozvao na iznalaženje puta da gostoprimstvo postane prilika za mnoge – na samo za one koji dolaze nego i za one koji ih primaju. „Susresti ljude iz drugih zemalja pomaže nam bolje shvatiti vlastite korijene i identitet“, istaknuo je brat Alois, prenijela je IKA.

Tradicionalni novogodišnji susret u organizaciji zajednice iz Taizea ove godine okupio je između ostalih oko 1 300 mladih iz Hrvatske, 2 000 iz Ukrajine, 3 500 iz Poljske, 1 100 iz Francuske, oko 700 njih iz Njemačke i 600 iz Portugala. Papa Franjo pozvao ih je riječima: „Budite bliski ovom ranjenom čovječanstvu i onima koji su odbačeni i isključeni, maleni i siromašni“.

Susret u Madridu još je jedan dio „Hodočašća povjerenja na zemlji“, koji je krajem ’70-ih godina započeo brat Roger.

Spomenuvši temu ovogodišnjega susreta Ne zaboravimo gostoprimstvo, Papa je podsjetio na biskupsku sinodu, nedavno održanu u Rimu o temi Mladi, vjera i razlučivanje zvanja, kako bi još jednom istaknuo da se zajedno s njim čitava Crkva pouzdaje u njih.

„Istinski se kršćani ne boje otvoriti se drugima, podijeliti svoje životne prostore pretvarajući ih u prostore bratstva“, istaknuo je Papa.

Budući da na susretima Zajednice iz Taizea sudjeluju protestanti, katolici i pravoslavni vjernici, Papa moli Duha Svetoga da pomogne mladima prihvatiti razlike drugih kao „put zajedništva“, te ih poziva da svoje talente, energiju i snage upotrijebe kako bi svijet učinili boljim, te kako bi svaka osoba pronašla svoje mjesto u krilu velike ljudske obitelji, prenosi IKA.

KT