Započeo X. Svjetski susret obitelji


Početak X. Svjetskog susreta u Rimu obilježen je u srijedu 22. lipnja Festivalom obitelji uz nazočnost Svetog Oca.

Foto: Festival obitelji u dvorani Pavla VI./ Vatican News

Foto: Festival obitelji u dvorani Pavla VI./ Vatican News

Papa Franjo je istaknuo kako mu je želja da Crkva bude poput dobrog Samarijanca koji se približava obiteljima i pomaže im da nastave svoj put i učine korak naprijed, korak više, koliko god malen bio.

O svojim su iskustvima pred Svetim Ocem i sudionicima Svjetskog susreta obitelji, uz djecu i unuke, govorili bračni par Serena Zangla i Luigi Franco; Roberto i Maria Anselma Corbella, Paul i Germaine Balenza; Pietro i Erika Chiriaco uz Irynu koju su primili iz Ukrajine i njene kćerke Sofije te udovica Zakia Seddiki.

„Vaša su svjedočanstva služila kao 'pojačala': dali ste glas iskustvima svih drugih obitelji u svijetu koja, poput vas, dijele iste radosti, brige, iste teškoće i nade“, rekao je Papa. Obraćajući se prisutnim obiteljima, ali i svima koji prate susret iz raznih dijelova svijeta izrazio je želju da osjete njegovu blizinu gdje god se nalazili i u njihovim konkretnim životnim situacijama. Osvrnuo se, potom, na iskustvo obitelji koje su svjedočile: "Možemo reći da kad god se muškarac i žena zaljube, Bog im nudi dar; taj dar je brak. To je čudesan dar, koji sadrži snagu vlastite ljubavi Božje: snažna, trajna, vjerna, spremna krenuti ispočetka nakon svakog neuspjeha ili trenutka slabosti. Brak nije formalnost kroz koju prolazite, već se vjenčate jer želite svoj brak graditi na Kristovoj ljubavi, koja je čvrsta kao stijena.“

Poglavar Katoličke Crkve istaknuo je kako je obitelj važna jer bi bez nje društvo postalo hladno. Ona je jedinica u kojoj je svaka osoba prihvaćena sa svim svojim nedostatcima

Pozivajući obitelji da se zaustave i poslušaju ono što Gospodin od njih traži, Papa je potaknuo neka dopuste da ih On promijeni kako bi mogli promijeniti svijet i učiniti ga „domom“ za sve one koji se trebaju osjećati dobrodošlo i prihvaćeno, za sve one koji trebaju susresti Krista i znati da su voljeni, piše Vatican News.

J.M., KT