Zbog "koronavirusa" polovica Talijana želi van Europske unije


Posljednje istraživanje pokazalo je da Talijani sve više imaju kritički odnos prema Europskoj uniji, te da gotovo polovica njih želi da Italija izađe iz EU.

Foto: pixabay.com, Ilustracija

Foto: pixabay.com, Ilustracija

Nešto više od 51 posto Talijana izjasnilo se da želi ostati u Europskoj Uniji. Brojka je pala na rekordno nisku razinu nakon silnih kritika u vezi s nedostatkom solidarnosti zbog pandemije koronavirusa.

Prema podacima koje je objavio Il Giornale, talijanski građani su prije samo dvije godine imali značajno bolje mišljenje o članstvu u EU.

Talijani najviše zamjeraju način na koji je Europska unija reagirala na epidemiju koja je u Italiji odnijela više od 20 000 života. Nezadovoljstvo Talijana nije prošlo nezapaženo ni u Bruxellesu, tako da je predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen početkom mjeseca uputila službenu ispriku Italiji u ime EU: «Moramo priznati da u prvim danima krize nismo nastupali zajednički već su se neke zemlje brinule samo za vlastite probleme. Nije im bilo jasno da ovu pandemiju možemo pobijediti samo zajedničkim snagama, kao zajednica. To nije bilo dobro ponašanje i trebalo ga je izbjeći.»

Talijanski premijer Giuseppe Conte uputio je upozorenje Europskoj uniji tvrdeći da se politički blok može raspasti ako ostale zemlje članice ne iskažu solidarnost i pomognu zemljama koje su pogođene epidemijom, prenosi tribun.hr.

«Ne očekujemo da će Njemačka i Nizozemska plaćati naše dugove, ali fiskalnu politiku treba olabaviti, u suprotnom ćemo Europu morati otpisati, i svatko će raditi po svome», rekao je Conte.

Ž.I., KT