Mianmar

Zbog "korone" ograničena proslava Uskrsa i budističke nove godine


U Mianmaru, nadnevak Uskrsa poklapa se s budističkom novom godinom, no ni jedni ni drugi vjernici nisu bili u mogućnosti proslaviti svoje blagdane na uobičajen način...

S obzirom na Thingyan - burmansku novu godinu koja se slavi od 13. do 16. travnja, "blokada", odnosno preventivno zatvaranje koje zabranjuje bilo koji pokret ili javnu aktivnost na dva tjedna, nametnuta je diljem Mianmara, zbog koronavirusa. Kako javlja Agenzia Fides, ta je odluka na snazi već tjednima nakon što je 23. ožujka testiran prvi pacijent koji je bio pozitivan na koronavirus. Prema posljednjim podatcima, trenutno u zemlji ima 41 zaraženih, i četiri smrtna slučaja.

Neobična tišina primjećuje se poglavito u Baganu - najvažnijem budističkom središtu Mianmara, gdje je za javnost zatvoreno više od 2 000 budističkih vjerskih spomenika - pagoda, koji ovo mjesto čine UNESCO-vom svjetskom baštinom i drevnim, ali uvijek izuzetno živahnim duhovnim središtem, te ujedno i turističkim mjestom koje privlači stotine tisuća posjetitelja, stranaca i mještana, svake godine.

Razlog uspostavljanja stroge karantene zajednice, koja je u blagom obliku započela s prvim slučajevima COVID-19, ali je potaknula civilne vlasti na zabrinutost, odnosila se na kretanje ljudi povezanih upravo s proslavom nove godine, kao i na okupljanja drugih vjerskih zajednice, poglavito kršćanskih koje 12. travnja slave Uskrs.

J.P., KT