Živjeti korizmu vjere, posta, nade i ljubavi

Poruka pape Franje za korizmu 2021.


U prigodi korizme koja ove godine počinje 17. veljače, papa Franjo je na spomen Svetoga Martina iz Toursa 11. studenog 2020., uputio poruku u kojoj je na poseban način istaknuo važnost posta, gajenja nade i širenja ljubavi.

Na početku korizmene poruke Sveti Otac je podsjetio kako su post, molitva i milostinja, kakvima ih je Isus predstavio u svojemu propovijedanju (usp. Mt 6, 1-18), uvjeti i izraz ljudskog obraćenja. „Put siromaštva i odricanja (post), pogled i geste ljubavi prema ranjenom čovjeku (milostinja) i sinovski dijalog s Ocem (molitva) omogućuju nam uosobiti iskrenu vjeru, živu nadu i djelatnu ljubav“, poručio je Papa.

Vrijeme vjere

U poruci je papa Bergoglio pojasnio je kako u korizmenom vremenu prihvatiti i živjeti Istinu očitovanu u Kristu ponajprije znači dopustiti Božjoj riječi, koju Crkva prenosi iz naraštaja u naraštaj, da progovori u srcu. „Ta Istina nije umotvorina pridržana nekolicini izabranih, viših ili istaknutih umova, nego je to poruka koju primamo i možemo razumjeti zahvaljujući mudrosti srca, otvorena veličini Boga koji nas ljubi prije nego što smo toga i svjesni. Ta je Istina sâm Krist koji je, u potpunosti prihvaćajući naše čovještvo, postao Put – zahtjevan, ali otvoren za sve – koji vodi punini Života“, poručio je dodavši kako post, ako se živi kao iskustvo odricanja, dovodi do otkrivanja Božjega dara i spoznaje istine o stvarnosti bića stvorenih na Njegovu sliku i priliku.

Vjernicima je pojasnio kako je korizma vrijeme vjere odnosno vrijeme u kojem se Boga prima u svoj život i omogućuje mu da se “nastani” kod nas (usp. Iv 14, 23), a postiti znači osloboditi život od svega što ga opterećuje pa i od prezasićenosti istinitim ili lažnim – informacijama i kupovanjem proizvoda da bi se otvorila vrata srca Sinu Božjem.

Nada kao “živa voda”

U nastavku je poglavar Katoličke Crkve podsjetio na to kako žena Samarijanka od koje je Isus tražio da mu dadne piti na zdencu, nije razumjela na što je to On mislio kad joj je kazao da joj može dati “vode žive” (Iv 4, 10), a On je navještavao nadu. „U ovim tjeskobnim prilikama u kojima danas živimo i gdje se sve čini krhkim i nesigurnim, govoriti o nadi moglo bi djelovati kao provokacija. Ali korizmu upravo i imamo za to da se nadamo, da iznova svoj pogled upravimo na strpljivost Boga, koji se nastavlja brinuti za svijet koji je stvorio, dok smo se mi često loše odnosili prema njemu (usp. enc. Laudato si’, 32-33.43-44)“, naglasio je.

Papa Franjo pozvao je vjernike da u korizmi budu pozorniji „govoriti riječi utjehe, koje tješe, daju snagu, hrabre i potiču, a ne riječi koje ponižavaju, rastužuju, rasrđuju, preziru“ (enc. Fratelli tutti [FT], 223).

„U sabranosti i tihoj molitvi, nada nam se daje kao nadahnuće i unutarnje svjetlo koje svojim svjetlom obasjava izazove i izbore s kojima se suočavamo u svome poslanju: eto zašto je od temeljne važnosti povući se na molitvu (usp. Mt 6, 6) i susresti se, u skrovitosti, s Ocem koji je sama nježnosti“, protumačio je Sveti Otac uz pojašnjenje kako živjeti korizmu s nadom znači osjetiti da su ljudi, u Isusu Kristu, svjedoci novog vremena u kojem Bog “sve čini novo”.

Ljubav – najviši izraz vjere

U nastavku korizmene poruke kazao je kako je ljubav zanos srca koji čovjeku omogućuje izići iz sebe samog i koji gradi vezu dijeljenja i zajedništva.

„Ljubav je dar koji našem životu daje smisao i zahvaljujući kojem onoga koji je u neimaštini smatramo članom svoje obitelji, prijateljem i bratom. Ono malo, ako se dijeli s ljubavlju, nikad se ne potroši, nego postaje zalihom života i sreće. Tako se dogodilo s brašnom i uljem udovice u Sarafti, koja je ponudila kolačić proroku Iliji (usp. 1 Kr 17, 7-16) i s kruhovima koje Isus blagoslivlja, lomi i daje učenicima da ih razdijele mnoštvu (usp. Mk 6, 30-44). Isto je i s našom milostinjom, bila ona mala ili velika, kad se daje u radosti i jednostavnosti“, poručio je Sveti Otad dodavši kako živjeti korizmu ljubavi znači skrbiti za one koji pate, koji su napušteni ili su obuzeti tjeskobom zbog pandemije Covida-19.

Na kraju je poglavar Katoličke Crkve rekao kako je svaka etapa života vrijeme vjere, nade i ljubavi. „Neka nam ovaj poziv da živimo korizmu kao put obraćenja, molitve i dijeljenja svojih dobara s drugima pomogne obnoviti, kao zajednica i pojedinci, živi spomen one vjere koja dolazi od živoga Krista, nade oživljene dahom Duha Svetoga i ljubavi čiji je nepresušan izvor Očevo milosrdno srce“, zaključio je.

T.M.I., KT