Vatikan

Život se očituje u ljudima


Na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u srijedu 25. ožujka, iz knjižnice Apostolske palače u Vatikanu u izravnom prijenosu putem medija papa Franjo održao je Opću audijenciju koju je posvetio temi života.

Učinio je to povodom 25. obljetnice od izlaska enciklike Sv. Ivana Pavla II. Evangelium vitae. „Život koji smo pozvani promicati i braniti nije apstraktan pojam, nego se uvijek očituje u osobi od mesa i krvi: u novozačetom djetetu, u siromašnoj marginaliziranoj osobi, u usamljenom, obeshrabrenom ili smrtno bolesnom pacijentu, u onome koji je izgubio posao ili ga ne može pronaći, u migrantu koji je odbijen ili getoiziran... Život se konkretno očituje u ljudima“, poručio je rimski biskup te dodao kako obrana života za Crkvu nije ideologija nego ljudska stvarnost koja se tiče svih kršćana jer su i oni ljudi.

„Poruka enciklike Evangelium vitae stoga je aktualnija nego ikad. Osim izvanrednih situacija, poput ove koju doživljavamo, pitanje je djelovanja na kulturnoj i obrazovnoj razini kako bi se budućim generacijama prenio stav: solidarnosti, brige, gostoprimstva, dobro znajući da kultura života nije isključivo baština kršćana, nego pripada svima onima koji težeći izgradnji bratskih odnosa prepoznaju vrijednost svake osobe, čak i kada je krhka i pati“, istaknuo je Sveti Otac te svoj nagovor zaključio riječima Ivana Pavla II. iz spomenute enciklike: „Poštuj, brani, voli i služi životu, svakom životu, svakom ljudskom životu! Samo na tom putu naći ćeš pravdu, razvoj, slobodu, mir i sreću! (usp. Evangelium vitae, 5).“

Prije završnog blagoslova Papa je podsjetio kako će u podne predvoditi molitvu Očenaša na koju je pozvao sve kršćane i njihove poglavare te je ponovio kako će u petak od 18 sati u crkvenom dvorištu bazilike Sv. Petra biti upriličeno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu poslije kojega će udijeliti blagoslov Urbi e orbi za prestanak pandemije koronavirusa. Uputio je poziv svim vjernicima na duhovno ujedinjenje toga dana u molitvi koje će biti moguće pratiti u izravnom prijenosu putem Vatican newsa.

D.K., KT