Riječ za život

Anđeosko lice


Prenesena nam je informacija da je Sv. Bartolomeju/Natanealu oderana koža s lica. Michelangelo je to ovjekovječio u Sikstinskoj kapeli.

Piše: Bazilije M.

Kažu da je na tom komadu kože oslikao svoje lice i tako se potpisao.Vratimo li se korak unatrag, možda možemo naći i pravi razlog toj brutalnosti.

Natanel je bio jedan od prvih apostola koje je Krist pozvao. Kada ga je ugledao nazvao ga je istinskim Izraelcem. Njemu je uputio riječi da će gledati otvorena nebesa i Sina Čovječjega kako nad njim silaze i uzlaze anđeli – kako piše Sv. Ivan u Evanđelju.

Mi kažemo za nekoga tko je potpuno čist, iskren, neposredan, proziran, dobar, da ima anđeosko lice. To je rečeno i za prvomučenika Stjepana. Dok je razgovarao sa sinagogalcima lice mu je anđeoski zasjalo. To je toliko razjarilo njegove sugovornike da više nisu mogli s njim razgovarati, nego su ga zasuli kamenjem i iznakazili mu to lice. Čistoća i nevinost izaziva. Ona pojačava užas našeg unutarnjeg mraka. Krist kaže da oni koji žive u tami mrze svjetlost. Još jače mrzi anđeosko lice onaj tko je obuzet đavolskom logikom.

Po svemu sudeći slično se dogodilo i Sv. Bartolomeju/Natanaelu. Ako je bio tako svijetao, istinit, kada je prvi put susreo Krista, možemo zamisliti kako je njegov sjaj rastao što je duže bio uz Njega. A tek kakav je bio kada je primio oganj Duha Svetoga. Lice mu je bilo plameno. Sjalo je poput Mojsijeva kada se vraćao sa Sinaja. Taj sjaj poziva ljude na obraćenje.