Riječ za život

Cross-talk


Kakav je prvi križ, takvi su i svi ostali. U križu me zače majka moja! U križu me primi majka moja. (Maternica je u Izraelu riječ za milosrđe!)

Piše: Bazilije M., Katolički tjednik

U milosrđu me zače majka moja! Križem se rađam za zemaljski život. Križ me rađa za vječni, nebeski život, po milosrđu.

„Križ stoji dok se svijet vrti!“ „Stat crux dum volvitur orbis!“ Može u životu biti više ili manje ovoga ili onoga, ali će križa sigurno biti. Svi imamo križ i imat ćemo ga do posljednjega daha našeg života. U križu je spas! Čitavi smo ukriženi. Ne možemo pobjeći od križa. Ne možemo ga poništiti. Ne možemo ga niti umanjiti.

Znanstvenici su otkrili da jednostanični embrij nakon oplodnje, tada se zove zigota, putuje jajovodom prema maternici. To je prvo putovanje koje poduzimamo i svima nam je isti put. Na tom putovanju sićušni čovjek, embrij, zigota, razgovara s majkom. Taj prvi razgovor znanstvenici su nazvali cross-talk, križni razgovor. On se događa na biokemijskoj, hormonalnoj i imunološkoj razini. Ukoliko taj križni razgovor sretno završi i sve se uskladi između djeteta i majke, zigota se ugnijezdi u maternici i tu se dalje razvija, uvijek u razgovoru. Ukoliko dođe do nesporazuma, ne ukriže se svi križevi, dijete se gubi i umire. Taj prvi križni razgovor, taj prvi križ doslovno je – biti ili ne biti.

Kakav je prvi križ, takvi su i svi ostali. U križu me zače majka moja! U križu me primi majka moja. (Maternica je u Izraelu riječ za milosrđe!) U milosrđu me zače majka moja! Križem se rađam za zemaljski život. Križ me rađa za vječni, nebeski život, po milosrđu.

 Križ je uvijek razgovoran. U njega se ulazi po razgovoru. Krist je ušao u križ razgovarajući s Ocem.  Sjetimo se Maslinske gore! „Oče, ako je moguće, neka me mimoiđe ovaj kalež! Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti. Budi volja tvoja!“ Od iskona su Otac i Sin, u Duhu Svetom, razgovarali o križu. I Krista je u križu Otac rodio. „Rođen, nestvoren!“ I Majka Marija ga je začela i rodila u križu. Tome je prethodio križni razgovor s arkanđelom Gabrijelom. On je Mariji rekao da će Sin Božji, njezin sin, spasiti narod svoj od grijeha njihovih, po križu. Marija je sa Sinom Božjim vodila prvi križni razgovor u svojoj utrobi. On je u njoj napravio svoj prvi križni put, od jajnika, kroz jajovod, do maternice. To je bio križni put spuštanja da bi završio s uspinjanjem na Kalvariju.

„Tko hoće ići za mnom, neka uzme svoj križ i ide za mnom.“ U Križu je spas. Križ svejedno gori. Svega može biti ili ne biti, križ je tu.

I na križu se razgovara: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!“ To je molitveni razgovor. Zamišljam prvi križni razgovor između majke i djeteta: „Majko, molim te, pošalji mi koordinate gdje da se ugnijezdim.“ „O da, dijete! Evo ti kroz hormone šaljem točku na koju trebaš doći. Dobro pazi. Tu te čeka tkivo koje će te primiti i dati ti sve što je potrebno da narasteš za izlazak na svjetlo.“ „O divno, majko! Prepuštam se u tvoje ruke!“ „O, drago dijete, radujem se tvom prvom križnom putu. Volim te, radosti moja. Čekaju te drugi križevi. Prepusti se. Uđi u njih. Uzmi ih. Stvoren si za nebo. Sin je Božji postao čovjekom, uzišao na križ i uskrsnuo da bi tebe spasio. Idi za Njim noseći svoj križ! U križu je spas! Križ stoji dok se svijet vrti!“