Riječ za život

Čupava kosa i žuljave ruke


Lako nam je zamisliti sarfatsku udovicu. Kupila je drva da ispeče pogaču i umre. Dok je tako radila, zabavljena mislima, pridigla je glavu i ugledala jednog čudnog muškarca.

Piše: Bazilije M.

Bio je izrazito mršav i zapuštene kose. Prišao joj je na neobičan način i zapovjedničkim glasom naredio da mu ispeče pogaču. Udovica se stresla, dobro ga izmjerila i na kraju poslušala. Znala je da je Izraelac i također je znala da je u Izraelu neobičan Bog. Nevidljivi i jaki. Čula je da se u tom narodu događaju čudesne stvari i da se pojavljuju čudni ljudi. Povjerovala je da je u tom čupavcu – kasnije je doznala da se zove Ilija – njegov Bog i da i njoj može učiniti čudo. I čudo se stvarno dogodilo. U ćupu nije nestalo brašna premda je svakodnevno pripravljala nove i nove pogače.

U nazaretskoj sinagogi se pojavio stasiti mladić čije su ruke bile pune zakorjelih žuljeva. Bio je tesar i radio uz Josipa. Nikada ga prije nisu čuli da u sinagogi otvara usta. Ovaj put su gledali njegove radničke ruke kako odmotavaju svitak proroka Izaije i čuli zadivljujući glas iz njegovih usta. Svi su ostali zapanjeni milinom riječi koje su tekle iz njegovih usta. Ipak, žuljave ruke su ih zbunile. On im je govorio o sarfatskoj udovici i Iliji. Samo je ona u čupavom Iliji prepoznala Božjeg proroka i poslanika. Izraelci su ga odbacili. I u Nazaretu su samo neki povjerovali da su one žuljave ruke sredstvo za liječenje. Mladić Isus je samo na njima učinio čudo. Žuljave su ruke stvorile zabunu. One su skrivale ono bitno, kao što je i mršavo tijelo i čupava kosa skrivala ono bitno u proroku Iliji.

Danas se nalazimo u sličnoj poziciji. Dolazeći u crkvu pred našim se očima pojavljuje komadić kruha i čaša vina. Očima je skriveno da je tu riječ o Tijelu Kristovom i Njegovoj Krvi. Oči nas varaju. Traži se čudesna vjera. Tko povjeruje, bit će nahranjen i ozdravljen.

Bog se očima skriva da bi se vjeri otkrio. Zato na misi uvijek recitiramo Vjerovanje. Vjerujem… A kod primanja Pričesti uskliknemo: Amen! Vjerujem! To je stvarno Tijelo Kristovo i Krv Kristova. Stvarno je Krist sada među nama i stvarno sada oslobađa robove, gladne siti dobrima, žedne napaja, gubave čisti, slijepcima otvara oči, ispunja život milošću. Čudesan je ovaj Božji put od mjesta do mjesta, kroz dugu povijest, u milijun prilika… „Zaista, Ti si Bog skriveni“ … Zaista ti se otkrivaš najmanjima … Zaista, vjera je dar… Zaista si Bog koji iznenađuje …

Nazarećani su dovukli Isusa na vrh brijega i htjeli ga strmoglaviti niz liticu. On im je izmakao. Nakon uskrsnuća im je ponovno došao u liku apostola. Tada su Ga mnogi prepoznali i prihvatili. I danas je Nazaret pun Njegovih učenika koji na euharistiji kliču: Amen! Sve je stvarno i povijesno. Tko se hoće uvjeriti neka otiđe u Nazaret …