Riječ za život

Demon u ljubavi


Kad kažemo Marija Magdalena, prva nam je misao - tražiteljica ljubavi. Povijest ne poznaje osobu/ženu koja je upornije, žarče i strasnije tražila ljubav od nje.

Piše: Bazilije M.

I danas se pišu romani na tu temu, snimaju filmovi, komponiraju pjesme, slikaju slike i ikone, rade kazališna djela te pišu znanstvene i duhovne knjige. Tema je u najjačem smislu riječi - nepotrošiva.

Ljubav nam je najveća potreba, a traženje ljubavi najpreči posao. On nam se nameće sam od sebe. Čim smo ugledali ovaj svijet, upustili smo se u posao traženja ljubavi. Ne treba isticati koliko smo kao djeca opsjednuti potrebom za ljubavlju majke, oca, braće i sestara, rođaka i bližnjih. U pubertetu ulazimo u doba ljubavi. Tada se i svjesno usmjeravamo na taj ozbiljan posao. Nije potrebno prolaziti kroz sva razdoblja života jer krik za ljubavlju nikada ne jenjava.

Marija Magdalena se u svom trku za ljubavlju, nažalost, napunila sa sedam demona. Demon je iskoristio njezinu potrebu za ljubavlju da je doslovno izludi. Kad god posjetimo psihijatrijski odjel bolnice, možemo naći ljude koji su doslovno poludjeli od potrage za ljubavlju. U vrijeme Marije Magdalene nisu postojale takve bolnice, a niti su postojali sedativi koji su umirivali tu želju pa se njezino ludilo za ljubavlju očitovalo do kraja. Demoni su je nosali.

Ljubav je najbliža ludilu, pa je pametni demon, sotona, može najlakše koristiti za izluđivanje ljudi. Ljubav mu je najpodatnije sredstvo za razaranje, izoliranje i uništavanje. Krist je jednom susreo na groblju jednog goropadnoga muškarca. Tada je groblje služilo kao psihijatrijski odjel bolnice. Taj je goropadnik imao legiju demona (to je dokaz da i muškarci izluđuju od potrebe za ljubavlju). Kada ih je Krist izbacio i potjerao u svinje, čovjek je sjeo do Njegovih nogu, zdrave pameti. Očito, pronašao je ono što je tražio - istinsku ljubav. Pravu. Božansku. Punu. Pametnu.

I u Mariji Magdaleni se, nakon susreta s Kristom, Ljubljenim, dogodio spoj ljubavi i istine. Zato su je demoni napustili. Demoni su proizvođači lažne ljubavi. A lažnih ljubavi ima koliko i demona, koliko i ljudi. U ljubav je najlakše skriti laž. Potreba za njom je toliko silovita da se najlakše raziđemo s istinom. A kad se to dogodi, zbogom pameti. Nastupa rasturačina. Stvaranje pakla na zemlji. Uspostavljanje demonskoga carstva.

Psihoterapeuti vide i u onoj ženi koja je krvarila mnoge godine: demonsko razaranje osobe (T. Halík). Kada je dodirnula Krista i rekla mu sve po istini (kao u psihoterapeutskom postupku), dogodilo se potpuno ozdravljenje. Istina je ključna. Ona nas čuva od psihijatrije, grobne izoliranosti, dugoročna krvarenja i pakla na zemlji kao i onoga u kojem demoni vode kolo bez kraja. „O ljubavi Tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka! Ljubav je Tvoja bolja od života!“