Riječ za život

Duša je jedna!


„Blagoslivljajte one koji vas mrze!“ Što se sve krije iza tih riječi? Je li u pitanju samo moral i nastojanje oko apstraktnog zakona ili se govori o nečem drugom?

Piše: Bazilije M.

Kakva je duša onoga koji blagoslivlja one koji ga mrze? Je li to neki pobožni fanatik koji je zaslijepljen nestvarnim željama ili je netko sasvim drukčiji?

Zamislimo dušu jednog čovjeka koji za sve blagoslivlja Boga. Za sve je zahvalan. U svemu vidi dobro za sebe i bližnje. U svemu vidi Božji prst. On blagoslivlja Boga za dobro i zlo. Kada mu se dogodi nešto dobro, zna da to dolazi od Boga, a ne od njega. Kada mu se dogodi neko zlo, zna da mu Bog to prepušta radi nekog dobra. Takav čovjek zasigurno posjeduje obilje Duha Svetoga. Nije sam. U njegovoj duši djeluje nadnaravna milost. U njemu Duh Sveti proizvodi neizrecive uzdahe! Duh Sveti ga čini ljubiteljem Boga. On ljubi Boga u velikom stupnju. Bezrezervno. Ljubi ga jer jest! Čini njegovu volju, a ne svoju! Božji Ja je u njegovu središtu, a njegov je uz Božji!

Tko ima takvu dušu spontano blagoslivlja i sve ljude. Duša je jedna i ima jedan osjećaj i jednu misao. Ne može se ljubiti Boga kojega se ne vidi, a mrziti brata kojeg se vidi! Ne postoje u čovjeku dvije duše, kako nam se nekada čini! Ako su neki ljudi dobri prema njemu, on ih blagoslivlja jer uživa u njihovoj dobroti. Ona ga veseli i ispunja. Ako je netko zao prema njemu, on blagoslivlja takvog čovjeka jer ga njegova zloća izaziva na još veću dobrotu i svetost. Pruža mu prigodu obratiti se još dublje. Upućuje ga dublje Kristu! Čisti ga od površnosti. Podcrtava u njemu Božju dobrotu i milosrđe prema svima.

„Otac naš nebeski daje da njegovo sunce izlazi nad dobrima i zlima, pravednicima i nepravednicima.“ Zato, neka je blagoslovljen onaj koji me mrzi. Njegova mržnja me prisiljava na veću ljubav. Njegova zloća izlazi na vidjelo i otvara mu se mogućnost da je sam uvidi i obrati se. Ona prelazi dijelom u mene i daje mi mogućnost da pomognem mojem mrzitelju da lakše nosi svoju mržnju i polako je napušta. O, mnogo tu ima čuda! Mnogo se toga krije iza riječi: „Blagoslivljajte one koji vas mrze!“

Blagoslivljati bližnje znači i blago sloviti o njima. Blago govoriti, a to je dar Duha Svetoga. To me uzdiže i izgrađuje. Kako dobro govoriti o Bogu, a istodobno zlo govoriti o braći? Duša je jedna!

„Hvala mojim neprijateljima!“, pjevala je Sida Košutić.