Riječ za život

FORMULA 1


Spolnost je najjača sila u nama. Ona je brza i sve je važno. Mali poremećaj vuče velike posljedice. Bolje je ne eksperimentirati. Mala pogreška i već se gine. Raspada se.

Piše: Bazilije M.

Nekoć se strogo sudilo o seksualnosti. Danas je ploča okrenuta i želi se popustiti u svemu računajući da je to neko rješenje. Zamislimo da jedan mladić slučajno dodirne po ramenu jednu djevojku. A sad zamislimo da to učini sa seksualnom konotacijom. Vani je razlika nikakva, ali je unutar zastrašujuće velika razlika. Spolnost je sva odnosna.

Svaki dio tijela je spolno u odnosu sa drugim spolom, a posebno spolni organi. Isto je i u duši. Kaže se da je duša u svakom dijelu tijela. Zbog toga male činjenice u spolnosti izazivaju velike pomake. U njoj je sve minijaturno, a sve je maksimalno važno. Ne može se vidjeti ono muško sjeme koje prodre u jajašce, ali izaziva stvaranje novoga čovjeka. Ni više ni manje. Jedan pogled može izazvati pravu oluju. I tako možemo do unedogled nabrajati.

Ništa drugo u nama nije toliko odnosno kao spolnost. Najviše je relacijsko, i stoga najmanje relativno. Ništa nije nevažno. Zato poremećaji u spolnosti najdublje poremećuju naše odnose. A slijedom toga i najdublje poremećuje naš unutarnji život. Gledano fiziološki,masturbacija i nije nešto posebno, međutim, taj čin temeljito mijenja značenje organa s kojim se bavi. Uvodi ga u besmislenu igru i sve se u nama pomiče prema gađenju, kaosu, tuzi, osjećaju promašenosti, iščašenosti i tako redom.

Možemo to nijekati i govoriti da je to samo olakšavanje i slično, ali bolna činjenica ostaje. Izlazimo iz odnosa s onim s kojim bismo trebali biti u odnosu i to nas baca u bezdan. Uvaljuje nas u mračnu rupu našeg ega. Duša se, koja je i u tim organima, lomi. Savija. Traumatizira.Zatvara nas za onu osobu drugoga spola kojuju je Nebo namijenilo za nas. Ne stvaramo život koji bismo trebali stvarati. I ta mala pogreška izaziva maksimalne posljedice.

Za ilustraciju možemo donijeti jednu sličicu iz Formule 1. Kada bi se točak na Formuli 1 malo slabije pričvrstilo za osovinu, za kratko bi nastala velika tragedija. Sve je u njoj tolikousklađeno, a tolika sila ne dopušta da se išta, imalo, ne drži čvrsto za drugo. To jeodnosnost. Osovina i točak se moraju priljubiti maksimalno jedno uz drugo. Ne mogu apsolutno jedno bez drugoga.

Spolnost je najjača sila u nama. Ona je brza i sve je važno. Mali poremećaj vuče velike posljedice. Bolje je ne eksperimentirati. Mala pogreška i već se gine. Raspada se.

Vratimo se na početak. Sa spolnošću je važno biti blag, ali ne popustljiv. Blag sa svojim slabostima, ali jasan s principima. Točak na zaprežnim kolima i može klapuckati i zašijavati, ali ne može i ne smije nikako na Formuli 1.