Glad za bratstvom


Francuska krilatica: sloboda, jednakost i bratstvo! osvojila je cijeli svijet. Pogodila je duboku žicu na koju trza svaki čovjek. Zaustavimo se na onoj zadnjoj riječi: bratstvo.

Piše: Bazilije M.

Po redu stvari zadnje je uvijek najvažnije. Bratstvo je najdragocjenije. One dvije prethodne riječi imaju svoju svrhu u bratstvu. Bratstvo je nešto toplo. Poželjno. Izazovno. Uzvišeno. Dobro.

Kad zavirimo u današnje novine ili neke knjige i dokumente, najčešće ćemo naići na riječ: sloboda. Sada je jako aktualna i jednakost, a bratstvo se gotovo ne čuje. Te riječi kao da se stidimo. Možda nam je toliko poželjna i izazovna, a vidimo da je toliko nedohvatljiva pa je s nekom suzdržanošću spominjemo i želimo?

Za Krista je rečeno da se učinio slugom. On se učinio čovjekom. Također se učinio i bratom. Poznata je njegova rečenica Mariji Magdaleni: „Reci mojoj braći!“ On jest brat. Ne veliki. Obični. Brat. Brat mora biti jednak. Slobodan. Ravnopravan. Ako je veći ili manji, postaje nešto drugo, sluga ili gospodar. To da je On postao bratom, znači da je ušao u našu dimenziju.

Bratstvo nam je svima poželjno, pa je dovoljno vidjeti i osjetiti čovjeka koji nam se nudi za brata, da ga odmah prihvatimo, da se s njim pobratimo.

Kada je Krist rekao Petru da će loviti ljude, u pozadini je ova misao: „Učiniti se bratom svim ljudima, i svi će ti ljudi željeti biti braća.“ Ulovit ćeš braću. Petar je to stvarno i učinio. Došao je u Rim i učinio se bratom svim Rimljanima. Oni su ga prihvatili za svojega brata. I danas to bratstvo živi u Rimu, a Rim predsjeda u ljubavi. Rim bratuje u ljubavi.

U Crkvi stalno ponavljamo: Braćo! Braćo i sestre! Crkva je bratstvo. Kristovo bratstvo i Petrovo bratstvo.

Kada je Petar ulovio mnogo riba posred bijela dana, rekao je Gospodinu: „Odlazi od mene, grješan sam čovjek!“I mi to možemo sada reći: „Odlazi od mene, grješan sam brat.“ Griješim protiv bratstva. Hladan sam. Distanciran. Uzdižem se nad braćom. Žderem braću. Prodajem braću (Petar je jeo i prodavao ribe, a mi to činimo s ljudima!). Nisam brat.

Svatko ima nos za bratstvo. Svi smo gladni bratstva. Ribe se love preko gladi. Jer su gladne, bacaju se na mamac. Svaki je čovjek gladan bratstva, i čim susretnu čovjeka koji ima bratsko držanje, eto se love. Postaju braća. Tako se može uloviti sve ljude.

A zašto onda tako ne ide? Ne ide jer je krvavo biti brat! Tko živi bratstvo, mora umrijeti svim drugim porivima – poslovnim, vladalačkim, površno-zabavljačkim, iskorištavateljskim i inima. Koliko je kršćana braće? Koliko nas je braćom u Bratu?

Sestro, Marijo Magdaleno, reci nam koga si to vidjela? Što nam je rekao? Vidjela sam našega Brata. Poslao nas je da postanemo braća i sestre svim ljudima i da sve ljude činimo braćom i sestrama, po Njegovoj vazmenoj žrtvi!