Riječ za život

Gramatika tijela


Prvo zapažamo tijelo, a tek onda otkrivamo njegovu ideju, njegov smisao. Tijelo je istina. Ono je stvoreno za ljubav, ali ta ljubav ima gramatiku tijela. Ona je istinita samo kada je u skladu s istinom tijela.

Piše: Bazilije M.

Mnogi danas trpe od osjećaja besmisla života. To je jedna od najvećih boli koje možemo osjećati. To je ona čista bol. Duhovna i duševna bol. Naći smisao života bez sumnje iziskuje razmišljanje. Ne može smisao naći osjećajima ili tehnikom ili fizičkim treningom. Smisao je ipak misao, pa se može samo doći do njega mišljenjem, razmišljanjem, meditiranjem, duhovnim promatranjem i slično.

Traženje krajnjeg smisla života upućuje nas da se pitamo i za smisao manjih razina. Možemo reći da je potrebno istovremeno tražiti krajnji smisao i djelomični smisao. Zaustavimo se sada na smislu seksualnosti. Mislima se uvijek moramo vratiti na početke. Prva dva mislioca koja su se bavila i tom temom jesu Platon i Aristotel. Na religioznoj razini prvo razmišljanje nalazimo u Knjizi Postanka. Platon je polazio od svijeta ideja, a Aristotel od materije, ljudskog tijela, bliže rečeno. Aristotel je hilemorfist. Hile je materija. Ono što se može izmjeriti i opipati. Platon polazi od ideje tijela, a time i ideje spolnosti. Što je prije: materija ili ideja? Što je važnije?  Odgovor je nemoguće naći na toj razini jer je materija/tijelo sigurno nastala po nekoj ideji.

Knjiga Postanka govori kako je Bog sve stvarao po Riječi. Na kraju se zaustavio i rukama oblikovao čovjekovo tijelo. Naknadno je udahnuo dušu. Zbog toga je Crkva uvijek davala prednost Aristotelu pred Platonom. Prva istina, ona opipljiva, vidljiva i čujna, je u tijelu. Prvo zapažamo tijelo, a tek onda otkrivamo njegovu ideju, njegov smisao. Tijelo je istina. Ono je stvoreno za ljubav (Platon), ali ta ljubav ima gramatiku tijela. Ona je istinita samo kada je u skladu s istinom tijela. Iz toga lako zaključujemo da je smisao tjelesne spolnosti u međusobnom darivanju između muškarca i žene i nastanak novoga potomstva. Tako nam se nameće istina tijela. Onda je i istinska ljubav u tom međusobnom darivanju između osoba suprotnoga spola i stvaranju  potomstva. Sve ostale ljubavi smrde na laž. Iz svijeta ideja znamo da je samo jedna ljubav istinita, a sve ostale su lažne.

Medicinari se bez velike muke slažu s tom činjenicom. Teže je to umjetnicima i filozofima. Ipak, i naturalisti i materijalisti među njima ne bi trebali imati muke s tim. Teže je idealistima i egzistencijalistima i virtualistima.

Platon se gubio razmišljajući o raznim idejama ljubavi. Na kraju je ipak došao do temeljnih Aristotelovskih postavki. Tijela i duše muža i žene u istinskoj ljubavi. Tijelo nam gotovo pa sve kaže o ideji spolnosti. Ruka Božja koja je oblikovala Adama i Evu pokazuje nam što je ideja Riječi po kojoj su stvoreni. Ljudi dobre volje to prihvaćaju otvorene duše, pa ako im i vlastito tijelo šalje neke druge poruke i po umu im se vrte neke druge ideje.