Istjerivač straha


„Ne bojte se! Ja sam! Ne boj ih se! Ja ću biti s tobom!“,to su Kristove riječi. Nikada ne kaže samo: „Ne boj se!“ Uvijek dodaje: „Ja sam s tobom!“

Piše: Bazilije M.

Tako i Bog kada šalje Mojsija u Egipat. Kaže mu da se ne boji faraona i njegove vojske jer će On biti s njim. Tako Bog kaže i Jeremiji i Ezekielu: „Učinit ću tvoj obraz tvrd kao kremen. Moja će te ruka krijepiti. Moja desnica podržavati. Ako i kloneš, Ja ću te podići“.

Strah prodire u sve pore. Obuzeti smo njime. Ne izgoni se strah tek tako. Nema trika kojim bi se on istjerao iz naših duša. Strah sije đavao. Svi smo robovi zbog straha što ga imamo od smrti. A gospodar smrti je đavao. On nas plaši smrću. A smrt se ne da izigrati. Smrt je premoćna. Naš ja drhti do dna pred smrću. Smrću bića. Smrću važnosti. Valovi smrti me okružiše. Prestraviše me bujice podzemlja. Smrt. Smrt me okružuje. Strah. Strah od svega. Od sebe. Od svoga ja. Od svojih odluka. Strah od ljudi. Budućnosti. Prošlosti. Poroka. Požuda. Navika. Okoline. Mentaliteta. Đavla. Boga. Grijeha. Sudova. Ogovaranja. Svijeta. Svemira. Bezdana. Psihe. Utvara. Bolesti. Neimaštine. Gladi. Žeđi. Napuštenosti. Starosti. Napuštenosti. Napuštenosti.  Osamljenosti. Odbacivanja. Odbacivanja. Svega. Strah od svega. Tko će me osloboditi straha? Tko će me prevesti na obalu slobode i mira?

Ne boj se! Ja sam s tobom! Ja sam tvoj štit. Tvoja obrana. Tvoj zaklon u nevolji. Tvoja hrid. Tvoje utočište. Ja! Nitko drugi. Nema nikog drugog. Nema. Drugi je iluzija. Sve van Mene je iluzija. I tvoj ja, bez Mene je iluzija. Obmana. Prijevara. Fatamorgana. Oblačić nošen vjetrom. Pljeva što je vjetar razgoni. Virtualnost. Klik. Ništa. Ja sam s tobom! Ne boj se! Osloni se na Mene. Na Moj Ja. Ako se ne osloniš, nećeš se održati. Doći će nevolje. Doći će utvare. Križevi. Bolesti. Smrt. Zmaj će izbaciti rijeku straha na tebe. Skloni se u Mene. Vjeruj Meni.

Faraon je izgledao svemoćan. Plijen mu je pobjegao. More se otvorilo i zatvorilo. Nastala je utiha. Apostoli su se prestravili. Misli su da je utvara. Nije bila utvara. Bio sam Ja. Nastala je utiha. Velika utiha.

Tko je Ovaj da mu se vjetar i more pokoravaju? Tko je Ovaj da je i smrt od Njega pobjegla? Smrt se prepala. On je smrt smrti. Ubojica smrti. Onaj koji istjeruje đavle. Legije đavola. Onaj koji ukroćava goropadnika. Smiruje mladića koji se baca u vodu i oganj. Smiruje ja koje đavao baca sad gore, sad dolje. Duh uznesen da ne surva se, potišten da ne klone. Do u bezdan se spuštahu, do neba se dizahu. Duša je ginula u nama. Onda je došao On. U željenu luku On nas uvede. On! Samo On! Biće puno ljubavi. Biće - ljubav! Onaj koji jest ljubav.

Osoba do osobe. Lice do lica. U ljubavnim pjesmama često čujemo refren: Vodi me kamo hoćeš. Samo da budem s tobom. Ti si moj život. Za tebe dajem sve. Biti tvoj. Biti tvoja. U psalmima: Ti si moja snaga i pjesma. Tvoj štap i Tvoja palica, utjeha su meni. Tvoja ruka neka me vodi. Razvedri lice Svoje nad slugom svojim. Moje blago je pripadnost Tebi. Ti si moja baština. Ti razgoniš moje neprijatelje. Kako ih je mnogo. Svi neka iščeznu pred licem Tvojim. Lice prema licu. Biće za biće. Osoba za osobu. Bog za čovjeka i čovjek za Boga. Paresia. Nevjerojatna sloboda. Sloboda za slobodu. Za ljubav. Gdje je ljubav, nema straha. Ljubav izgoni strah. U ljubavi straha nema. Strah je muka. Smrt. Ljubav je uskrsnuće. Oslobođenje. Razbijanje spona orobljenih. Oproštenje. Potpuna sigurnost u oprost. Milosrđe. Budućnost. Otvorena Očeva vrata. Otac koji čeka. Trči u susret. Grli i ljubi. Moj Otac. Naš Otac. Otac naš. Daje kruh svagdanji. Oprašta dugove. Ne uvodi u napast. Izbavlja od Zloga. Izbavlja od straha.

Abba. Abi. Oče moj! Otac i Ja, jedno smo! Ja sam u Ocu i Otac u meni. Slave od ljudi ne tražim.