Riječ za život

Jedna misao


Oni koji su iste vjere, različitih su ideja i različitih misli. Oni koji nemaju vjeru, spontano se ujedinjuju u mislima. I eto napasti. Eto ludila. Euforije. Nasilja. Isključivanja. Gulaga. Koncentracijskih logora.

Piše: Bazilije M., Katolički tjednik

Netko je rekao da mu je Sveto pismo drago jer je tajanstveno i neiscrpljivo. Druge su stvari podosta limitirane. Čovjek nekako lako dođe do zasićenja. Sa Svetim pismom to je gotovo pa nemoguće. Uvijek je novo. Izazovno. Duboko. Neočekivano. Puno je rukavaca koji vode u neki novi svijet.

S ovakvim mislima uzmimo jednu rečenicu iz Knjige Otkrivenja, najtajanstvenije svetopisamske knjige. Za one koji pripadaju zmaju i zvijeri i lažnom proroku rečeno je da su jedne misli. Mi se u nekoliko zadnjih stoljeća suočavamo s pogubnim ideologijama. Iskusili smo kako ta jedna misao lako zahvati ljude i pretvori ih u zvijeri. To je podloga za svaki totalitarizam. Fašizam je u tren zapalio ljude i pokrenuo ih u jednom pravcu. Postao je nezasitna zvijer. Tako je i s komunizmom. Isto je i s današnjom rodnom ideologijom.

U nama je neodoljiv nagon za jedinstvom. Tijelima se ne možemo svi ujediniti. Onda nam ostaje misao ili vjera. Oni koji su ujedinjeni jednom vjerom, oni se ne trebaju bolesno ujedinjavati mislima. To lako primjećujemo. Oni koji su iste vjere, različitih su ideja i različitih misli. Oni koji nemaju vjeru, spontano se ujedinjuju u mislima. I eto napasti. Eto ludila. Euforije. Nasilja. Isključivanja. Gulaga. Koncentracijskih logora. Golih otoka. Krašića.

Istina, i vjera može biti nabijena istom mišlju, ali to je slučaj kada je vjera slaba. U vjeri je bitna osoba. Mi vjerujemo u Boga, Oca. Vjerujemo u Krista. U Duha Svetoga. Ujedinjenje s Osobom i oko jedne Osobe me oslobađa potrebe da imam isto mišljenje s dugima. Misli su sporedne. One su dio života. Važna je ljubav prema osobama. Važno je oproštenje grijeha. Vjerujem u oproštenje grijeha. S tim sam ujedinjen sa svima koji to isto vjerujemo. I svi jedni drugima opraštamo. Misli su nam grješne. Često krvo mislimo i zato se kajemo. Odbacujemo loše misli. Borimo se protiv zlih misli koje nas stavljaju protiv neke osobe.

Gubitak vjere otvara široko polje djelovanju jedne misli. Gledajući današnju situaciju u svijetu, a Knjiga Otkrivenja je proroštvo nad cijelom poviješću, možemo se plašiti da će se roditi još užasnije ideologije od onih gore spomenutih i koje će biti najljući zmaj. To će biti zmaj kakav se još nije susreo u povijesti.

Pobijedit će ga oni koji su od vjere Isusove. Oni koji idu za Jaganjcem. Oni koji su u Bogu. Oni koji su ujedinjeni s Bogom i braćom, koji su natopljeni jednim Duhom. Kršteni jednim krstom. Učvršćeni jednom Nadom. Novi mučenici. Oni koji ne ljube svoga života (niti svojih misli) sve do smrti.