Riječ za život

Kristova neprofitabilnost


Dobro nam je poznata ona Kristova: „Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!“ I kasnije nastavlja s ili-ili! Sigurno je da je ovdje riječ o krivom i pravom Bogu, idolu i jedinom Bogu i ne može se štovati istovremeno idola i Boga.

Piše: Bazilije M.

Ipak, u rečenici stoji riječ: služiti! Kažu za jednoga poslovnoga čovjeka da ne prestaje raditi. Ustaje ujutro rano i cijeli dan vodi poslove, noću izravnava račune, malo spava i opet ujutro nastavlja posao. Za obitelj gotovo da nema vremena. Nema vremena ni za samoga sebe, a za Boga najmanje. I tako se njegov život odvija od posla do posla, od bogatstva do bogatstva.

Služiti bogatstvu nije samo jedan od poroka. Ako netko ima neki porok, on mu oduzima dio života, ali kada se prepustimo u služenje bogatstvu, uzima nam se cijeli život. Slijedom toga, nije moguće služiti Bogu. I služenje Bogu uzima cijeloga čovjeka. Krist je služio Ocu, Očevoj stvari, Njegovoj volji, i to je obuzelo cijeli Njegov život. A tako se događa i onima koji pođu za Njim.

Kristov bi učenik mogao i imati neki posao, hobi, zabavu, pa i neki manji porok, ali se nikako ne može predati stjecanju bogatstva. Služenje bogatstvu potpuno ga udaljava od Krista. Neće imati vremena biti s Njim. Slušati Njegovu riječ. Moliti. Evangelizirati.

Onaj tko uđe u maniju sakupljanja bogatstva sve gleda kroz zaradu. A kod Krista je sve suprotno od toga. On nas vodi u gubitak –do gubljenja vlastitoga života. Krist se osiromašio radi našeg obogaćenja, pa i nas osiromašuje radi bogaćenja drugih.

Onaj tko služi bogatstvu okreće bogatstvo protiv sebe i Boga, jer ono traži da se služi njemu. Takav je zakon stjecanja bogatstva na ovome svijetu. Bogatstvo je plaha životinjica. Potrebno ju je, s velikim marom i pažnjom, loviti dan i noć. Čim se malo uspavamo, ona bježi od nas. Sjetimo se samo BalsacovaOca Goriota. Novac mu je potpuno uzeo dušu.

Dok ovo čitamo možda nam se cijelo biće uzburkava? Kakav je to Bog? Kako ćemo živjeti na ovome svijetu? Zar nije logično: i-i? Bog i bogatstvo! Sve umjereno.